Slik floppet aksjefondene

Kun åtte av 52 fond har klart å holde tritt med hovedindeksen på Oslo Børs i år.

Oslo Børs - Foto: Scanpix
Personlig økonomi

Fondsindeksen har hatt et knallår med en avkastning på 22 prosent. Likevel må de aller fleste fondskundene se langt etter gevinsten, skriver dn.Ferske tall viser at norske aksjeforvaltere sliter med å slå indeksen de måler seg mot, og det andre året på rad.Aksjeforvalter Martin Mølsæther i Swedbank First Securities mener dårig avkastning er et problem.- Ja, det er klart. Et ordentlig problem for bransjen. Det undergraver tilliten til aktive forvaltere, sier Mølsæther til avisen.Ifølge analyser fra Morningstar er det kun åtte av 52 fond som har slått fondsindeksen i år.Storebrand Vekst, som lå på topp i fjor, ligger i bunnsjiktet i år - og forvalter Andreas B. Lorentzen peker på to årsaker:- De små selskapene gjør det nok en gang dårligere enn de store, og Storebrand Vekst har en samvariasjon med små selskaper.Han viser til at den andre grunnen er fondets største veddemål: Clavis Pharma. Ikke det beste etter at aksjen falt 90 prosent på én dag i november.Disse fondene slo fondsindeksen:- First Generator- Omega Investment Fd- Danske Invest Norske Aksjer Inst I- Danske Invest Norge I- Atlas Norge- Alfred Berg Aktiv- Alfred Berg Humanfond- PLUSS Markedsverdi

Nyheter
Børs