Gullalderen er over?

Gullprisen ligger mer enn 17 prosent under toppen fra september 2011. 12 år med rally kan være over.

Personlig økonomi

Gull, som ofte er blitt brukt som en hedge mot usikkerhet, tøffere tider og svakere dollar, har ikke vært så upopulær blant investorer på veldig lenge.Nå som stadig flere tegn tyder på at den økonomiske veksten kan være på vei opp igjen kan gullalderen være over.Investorer har allerede tatt gevinst og gullprisen er ned over 17 prosent fra toppen på 1.921,15 dollar pr. unse i september 2011.Og etter det største fallet på en måned siden 1997 er gullprisen 4 prosent unna et såkalt bear-market, i følge Bloomberg.Starten på året for gullprisen er den versten siden 1988. Så langt i år er gullprisen ned over 5 prosent.Soros har solgt unnaInvestorer solgte Gull-ETFer for tilsvarende 106,2 tonn gull til en verdi av 5,4 milliarder dollar i februar. Det er det meste siden Gull-ETFer ble oppfunnet i 2003, i følge Bloomberg.Siden februar er det blitt solgt Gull-ETFer tilsvarende ytterligere 26,1 tonn.Milliardæren og finansluringen George Soros (82) reduserte for eksempel sin gulleksponering med hele 55 prosent det siste kvartalet.Hedgefond har heller ikke vært mindre bull på gull siden 2007, og analytikere venter enda lavere snittpris på gull i 2014 enn i år.Goldman Sachs har tatt ned sitt 3-måneds kursmål for gullprisen til 1.615 dollar og forventer et fall videre til 1.550 dollar i 2014, i følge Bloomberg.Betydelig overprisetI følge Credit Suisse er gull betydelig overpriset og det er usannsynlig at gullprisen vil stige igjen til rekorden fra september 2011.Credit Suisse og Barclays sier at det 12 år lange rallyet i gull er over (kanskje det var over allerede i fjor?). Sammen med Barclays, Societe Generale, Natixis, BNP Paribas, ABN Amro Bank, Danske Bank A/S og TD Securities spår banken lavere snittpris for gull neste år enn i år.Estimater Bloomberg har innhentet tilsier en snittpris i år på 1.700 dollar, opp fra 1.669 dollar i fjor. Neste år er det ventet et fall til 1.638 dollar i snitt.

Nyheter
Næringsliv