Gode skatteråd i siste liten

I kveld skal selvangivelsen leveres. Skattebetalerforeningen gir sine beste tips før innspurten.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX.
Personlig økonomi

Klokken tikker, og Skattebetalerforeningen gir deg noen gode skatteråd noen timer før selvangivelsen skal leveres inn.Riktig skatteklasse? Feil skatteklasse koster deg 12.698 kroner.Enslige personer lignes i skatteklasse 1. Enslige forsørgere lignes i klasse 2 (og får ekstra fradrag). Ektefeller lignes i klasse 2 når de lignes sammen for inntekt og formue.Langt til jobben? Da kan du ha rett på reisefradrag. Dette omtalte vi i går. Les artikkelen her.Fordel fradrag og inntekter En regelendring som gjorde utslag fra og med inntektsåret 2011 går på fordeling av fradrags- og inntektsposter.Er du gift og en av dere ufør, har det ifølge forenignen stor betydning for beregnet skatt hvem av partene som har de forskjellige inntektene/fradragene når den ene ektefellen får skattebegrensning.- Det er faktisk mulig å slippe å betale skatt, helt lovlig, på en ellers skattepliktig inntekt. Og kanskje det beste av alt: I prinsippet er det ingen begrensning på hvor høy denne inntekten kan være, heter det.Stemmer ligningsverdi på bolig? Den kan være for høy og dermed gi deg feil formuesskatt. Er ligningsverdien på primærboligen over 30 prosent av antatt markedsverdi, bør du klage.Rett opp gamle feil Det er ikke for sent å ta med glemte fradrag fra tidligere år.Les også: Kan du få fradraget du glemte i fjor?Store sykdomsutgifter Her minner foreningen om at særfradraget for store sykdomsutgifter er på vei ut. Du får ikke fradraget dersom du ikke hadde det i både 2010 og 2011.Beløpsgrensen er som før 9.180 kroner, men i år er fradragsrett for utgifter til tannbehandling, boligtilpasning og transport fjernet.Kutt renter på restskatten Vet du at du får restskatt, sparer du litt ved å betale denne før 31. mai. Du må betale selv om du klager - og selv om du vet at du har rett i klagen.Les mer hos Skattebetalerforeningen. Følg HegnarOnline på Facebook her!

Nyheter
Personlig økonomi