Forbrukerombudet skeptisk til hedgefond

Forbrukerombudet ønsker ikke at vanlige forbrukere skal risikere sparepengene sine på hedgefond.

Gry Nergård - Foto - Scanpix
Personlig økonomi

Det er tryggere å holde seg til aksjefond.Ombudet, Gry Nergård, sier i en uttalelse at hedgefond er et produkt som ikke egner seg for forbrukere. Hun mener Finanstilsynet må godkjenne hvert enkelt fond før det eventuelt skal kunne tilbys privatpersoner.Det er en arbeidsgruppe i Finanstilsynet som mener privatpersoner må kunne investere i hedgefond forutsatt at forbrukervernet styrkes. Gruppens forslag til økt forbrukervern er imidlertid ikke gode nok, mener forbrukerombudet.- Vi er svært skeptiske til å åpne for å selge disse produktene til forbrukeren. Feilinvesteringer kan få alvorlige konsekvenser for den enkelte forbrukers økonomi og livssituasjon, sier Nergård.Hedgefond eller spesialfond ble først tillatt i Norge i 2010, men fortsatt er det ikke tillatt å markedsføre denne type fond direkte til forbrukere. Det er i praksis forbeholdt profesjonelle investorer med betydelig finansformue.Forskjellen mellom denne type fond og vanlig verdipapirfond er at hedgefond står mye friere og skal i tillegg kunne gi avkastning selv om aksjer og andre investeringsobjekter faller i verdi. Det skjer blant annet ved såkalt shortsalg og kjøp av derivater. I tillegg kan investeringene gjøres gjennom låneopptak - såkalt giring.Det var spesielt giring som rammet de såkalte Terra-kommunene da de for noen år siden engasjerte seg i det amerikanske markedet. (©NTB)

Nyheter
Børs