KjøpLogg inn

Hagen ned - Fredriksen og Røkke opp

De 13 investorene med størst verdier på Oslo Børs har nå aksjer for 100 milliarder kroner.

Publisert 2. juni 2013 kl. 13.31
Oppdatert 17. des. 2013 klokken 01.30
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 684 ord
Foto: Finansavisen

Verdien på aksjene til de 13 rikeste på Oslo Børs økte med 1,8 milliarder kroner sist uke. Kursfall i Orkla og RCL ført til fall for Stein Erik Hagen og Wilhelmsen-familien, men for de 11 andre var det en god uke.Når vi ser bort fra John Fredriksen, gikk det best for Jacob Stolt-Nielsen. Aksjene i Stolt-Nielsen steg med 454 millioner kroner, og den siste måneden har aksjene steget med 1,2 milliarder kroner i verdi og verdien har da passert 6 milliarder kroner.Olav Thon Eiendomsselskap steg med nye 21 kroner, og med det ble aksjene til Olav Thon 161 millioner kroner. Og det kom på toppen av en verdiøkning på hele 528 millioner kroner foregående uke. I tillegg er nå nesten 92 millioner kroner i utbytte på vei inn på 89-åringens bankkonto.Mye av utbyttet går til å betale skatt, men alt i alt ble det en ny god uke for Thon. Og nå er det formodentlig fullt fokus på Britannia hotell i Trondheim og planen om å etablere en ny lukuskjede med spesielle hoteller a la Britannia.Kristian Siem og Kjell Inge Røkke hadde også en god uke. Oppgangen i Subsea 7 løftet Siem med 307 millioner kroner og oppgangen i Aker løftet Røkke med 246 millioner kroner.Bjørn Kjos ble også litt rikere og aksjene hans i Norwegian nærmer seg nå 2,4 milliarder kroner i verdi. For hver krone Norwegian stiger eller faller på Oslo Børs blir Kjos 7,9 millioner rikere eller fattigere.Spetalen håver inn Øystein Stray Spetalen var ny på listen forrige uke. Han er en kløpper til å sikre gevinst og har hentet ut flere hundre millioner kroner det siste halve året.Før det ekstraordinære utbyttet i Standard Drilling hadde han aksjer i et knippe selskaper på Oslo Børs for over en milliard kroner. Da Standard Drilling gikk eks utbytte på 26 cent fredag falt kursen med 51 prosent, mens Spetalen får rundt 70 millioner kroner inn på konto.Spetalen sitter blant annet med aksjer for anslagsvis 369 millioner kroner i Spectrum, mens oppgangen i REC gjorde sitt til at han nå sitter med 218 millioner kroner i aksjer og obligasjoner.Da gikk det verre for Stein Erik Hagen. Hagens aksjer i Orkla falt med 312 millioner kroner i verdi sist uke, og da har verdien falt med 562 millioner kroner på to uker. Da er også mer hele oppgangen fra de foregående to ukene, på 425 millioner kroner, spist opp. Utbyttet fra Orkla i begynnelsen av mai, på 684 millioner kroner, burde imidlertid være intakt.Fredriksen opp en 1 milliard til John Fredriksen hadde en liten tilbakegang, på 10 millioner kroner, men for Fredriksen var det lommerusk. Det kom også etter en liten oppgang forrige uke og en serie med en oppgang på en milliard i uken.Sist uke var han tilbake på sporet, og godt hjulpet av oppgangen i Seadrill, økte aksjene med 1 milliard kroner i verdi.Kampen om Cermaq fortsetter trolig også, selv om Cermaq har avvist det forhyede tilbudet på 107 kroner per aksje.Siden nyttår har aksjene hans på Oslo Børs likevel steget med 7,7 milliarder kroner og ifølge Bloombergs milliardæroversikt er John Fredriksen totalt sett god for 14,8 milliarder dollar, tilsvarende 86,5 milliarder kroner. Da er det bare 58 personer i verden med en større formue.Ny nedgang for Wilhelmsen RCL falt litt tilbake også i uken som gikk og aksjene til medlemmene i Wilhelmsen-familien fortsatt ned med 194 millioner kroner. Da er verdifallet de siste to ukene på 848 millioner kroner og mer enn 70 prosent av oppgangen på 1,2 milliarder kroner fra de foregående ukene er da borte.Da blir utbyttet på 33 millioner kroner en mager trøst når det skal deles på åtte.De 13 rikeste De rikeste på Oslo Børs eide ved utgangen av uken børsnoterte aksjer til en verdi av 99,8 milliarder kroner, tilsvarende 5,8 prosent av verdien av alle selskapene som er notert på Oslo Børs.Til sammenligning steg hovedindeksen med 1,0 prosent. Den siste måneden er oppgangen på 2,4 prosent og så langt i år har Oslo Børs steget 10,7 prosent. De siste tolv månedene er hovedindeksen opp 26,5 prosent.(Tallene er i millioner kroner)Her finner du Kapitals oversikt over Norges 400 rikeste