KjøpLogg inn

Kraftig nedsalg - nå vender vi oljeaksjene ryggen

- Børsen er ikke like billig lenger, sier Anders Skar i Nordnet. Her er aksjene som toppet salgslisten i mai.

Publisert 3. juni 2013 kl. 12.15
Oppdatert 17. des. 2013 klokken 01.31
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 405 ord
Anders Skar. Foto: Nordnet.

Om aksjemarkedene går så det suser, er risikoviljen blant privatpersoner på børs fallende. Mai-statistikken viser at aksjekunder hos Nordnet, Netfonds og Skandiabanken nettosolgte aksjer for 300 millioner i mai.Tallene viser at private aksjekunder hos Nordnet, Netfonds og Skandiabanken gjorde 274.392 transaksjoner, og omsatte aksjer for 10,4 milliarder kroner i mai, noe som tilsvarer en markedsandel på 10 prosent av transaksjonene og 7,4 prosent av volumet på Oslo Børs.Sammenlignet med april, gjorde privatkundene 13,8 prosent færre transaksjoner, mens volumet var 9,7 prosent lavere.- Ikke like billig lenger Nedsalget i aksjer er det største siden juli i fjor.- Vi ser et kraftig nedsalg i mai, og dette har flere årsaker. For det første er ikke børsen like billig lenger. Selskapene prises fundamentalt på et historisk snitt, og oppturen i markedene drives nå først og fremst av massiv pengetrykking og stimuli fra sentralbanker spesielt i USA og Japan, men også i Europa.- Mange kunder har hatt en hyggelig avkastning det siste året. Når de nå i tillegg har mottatt utbytter i april og mai, velger de å ta en pause fra markedet, sier daglig leder Anders Skar i Nordnet Bank.- Tar fri fra markedet Skar peker i tillegg på at dette har blitt en sesongtrend.- Når det nærmer seg sommer ser vi ofte at eksponeringen og aktiviteten blant privatkundene reduseres.- Dette skyldes for det meste praktiske grunner som at man kobler mer av og tar mer fri fra markedet, men også det faktum at vi nå er over i den historisk svakeste 6-månedersperioden på børs, og utgangspunktet for det nokså forslitte uttrykket "sell in may and stay away", sier han.Olje topper salgslisten Olje og energi dominerer denne gang listen over de mest nettosolgte aksjene. De to mest solgte aksjene i mai var Aker Solutions og Subsea 7, mens de to mest kjøpte aksjene var Yara og RCCL.- Vi ser at privatkunder reduserer sin eksponering i olje og energi til fordel for andre bransjer. Selv om oljeprisen har ligget flat i mai, så har den siden februar ligget i en fallende trend, og er hittil i år ned over 8 prosent. Spesielt oljeservice var populært blant privatkundene i 2012, og vi vet at mange er relativt tungt eksponert mot sektoren.- Både olje og oljeservice er blant de svakeste bransjene på børsen så langt i år, og den svake utviklingen bidrar til at kundene heller velger å veksle over til andre selskaper og bransjer, sier Skar.Følg HegnarOnline på Facebook her!