KjøpLogg inn

Oljegigant inn - tre ut av svarteliste

KLP ekskluderer oljegigant fra sine investeringer, mens tre selskaper er tatt inn igjen i varmen.

Publisert 3. juni 2013 kl. 09.12
Oppdatert 17. des. 2013 klokken 01.31
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 270 ord
Foto: AP

Etter sin halvårlige gjennomgang av hvilke selskaper som det kan investeres i etter selskapets etiske kriterier, dukker franske Totals datterselskap, Total E&P Maroc, opp på listen over ekskluderte selskaper.Total E&P Maroc gjennomfører lete- og kartleggingsvirksomhet av mulige olje- og gass forekomster på kontinentalsokkelen utenfor Vest-Sahara. Det franske oljekonsernet sysselsetter mer enn 111.000 ansatte i mer enn 130 land, og er et av verdens ledende oljeselskaper.- KLP mener Totals virksomhet på kontinentalsokkelen utenfor Vest-Sahara kan knyttes til brudd på grunnleggende etisk normer, sier Jeanett Bergan, leder for ansvarlige investeringer i KLP Kapitalforvaltning.- Basert på vår gjennomgang, norske myndigheters oppfordringer og presedens i forhold til tidligere saker vurderer KLP at investeringen i Total utgjør en risiko for medvirking til brudd på grunnleggende etiske normer, og at selskapet utelukkes fra investeringene på dette grunnlaget, sier Bergan.Også de to tobakkselskapene Huabao International Holdings og Schweitzer-Mauduit Int Inc. er nye på listen over utelukkede selskaper.Trio inn i varmen igjen Samtidig blir tre selskaper reinkludert i KLPs investeringsporteføljer per juni 2013.Bridgestones heleide datterselskap Bridgestone Corporation ble utelukket i desember 2006 på grunn av barnearbeid på en gummiplantasje i Liberia som eies og driftes av Firestone.Bridgestone har ifølge KLP nå ryddet opp i problemene med barnearbeid.Det amerikanske kjemiselskapet FMC Corporation ble i juni 2010 utelukket fra KLPs investeringsporteføljer, etter rapporter om selskapets import av fosfat fra Vest-Sahara. I desember 2011 offentliggjorde også oljefondet sin beslutning om utelukkelse.FMC Corporation har nå lagt ned virksomheten som kjøpte fosfat, og er ikke lenger kjøper av fosfat fra Vest-Sahara.BAE Systems ble i januar 2006 utelukket fra KLPs investeringer, men er ikke lenger involvert i produksjon av kjernevåpen.Følg HegnarOnline på Facebook her!