Spår høyere matvarepriser

Matvareprisene har steget svært lite det siste året. Forsker Ivar Pettersen ved NILF tror ikke det lave nivået vil holde seg, men bekymrer seg ikke for ICA/NorgesGruppen.

Foto: Scanpix Meek, Tore
Personlig økonomi

Pettersen er forsker ved Norsk Institutt for Landbruksøkonomisk Forskning (NILF)Fra juni i fjor til juni i år steg konsumprisindeksen (KPI) med 2,1 prosent. For matvarer var veksten kun 0,6 prosent, altså langt lavere enn veksten i kostnadsnivået målt ved konsumprisindeksen.- Vi har sett tendensen med en dempet prisvekst fra detaljleddet, men dette vil ikke holde seg, med mindre man endrer politiske vilkår, sier Pettersen.Frykter ikke samarbeidICA Norge og NorgesGruppen har fått midlertidig ja til en felles innkjøpsavtale i påvente av at Konkurransetilsynet til høsten fatter endelig beslutning i saken.Forbrukerrådet mener en varig avtale mellom de to gigantene vil skade konkurransen i markedet, da avtalen medfører at det i realiteten kun vil være tre kjeder på innkjøpssiden i Norge.Pettersen er ikke bekymret for en slik utvikling.- Det er alltid en fare for at det blir mindre priskrig når vi har få, store kjeder på tilbydersiden. Men jeg tror ikke de andre kjedene, som Rema, er villig til å gi fra seg markedsandeler, sier han.Innkjøpsavtalen kom i stand etter at ICA Norge har gått med milliardtap i flere år.- Hva er alternativet? Det hadde vært mer dramatisk om ICA forsvant helt ut av Norge. Hadde det skjedd, ville det vært vanskelig for ICA å etablere seg i Norge igjen, og jeg tror det er derfor avtalen er midlertidig godkjent, sier Pettersen. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv