Stensrud-kuler i REC og Norwegian - trist aksje ut

Kristoffer Stensrud har doblet i REC - og mye mer i Norwegian. I sommer har han tatt inn to solaksjer til, og kvittet seg med "en trist opplevelse".

Kristoffer Stensrud. Foto: Finansavisen.
Personlig økonomi

Skagen Fondene slapp i forrige statsusrapporter for sine fond i august.Skagen Kon-Tiki steg 0,2 prosent denne måneden, mens referanseindeksen MSCIs vekstmarkedsindeks (i norske kroner), falt 1,6 prosent i samme periode. Så langt i år har fondet steget med 4,6 prosent, mens referanseindeksen er ned 2,9 prosent.Siden oppstarten 5. juli 2002 har Kristoffer Stensruds fond en snittavkastning per år på 16,1 prosent, mot 8,0 prosent for referansen.Fondet har for øvrig slått referanseindeksen i 11 av 12 år, og 2013 ser altså ut til å føye seg inn i rekken.To nye solaksjer Skagen Kon-Tiki tok i løpet av juli to nye aksjer inn i fondet: OCI Company og GCL-Poly Energy.Stensrud og hans forvalterteam fremhever begge de kinesiske selskapene som to lavkostnadsprodusenter av polysilicon. OCI Company ble for øvrig også tatt inn i Skagen Vekst-porteføljen denne måneden.Les også: Skagen har doblet i REC - satser på ny solaksjeVidere økte fondet eksponeringen i State Bank of India (på svakhet i aksjekursen), Tech Mahindra (tidligere Satyam Computer Services) og Kinnevik i løpet av juli.REC og Norwegian I forrige uke skrev vi at Skagen Vekst har doblet pengene sine i REC.Det samme har Kristoffer Stensrud og Skagen Kon-Tiki. Fondet har en kostpris på i snitt 1,55 kroner på sine drøyt 80,2 millioner aksjer i REC. Aksjen omsettes i øyeblikket for 2,98 kroner.Fondets urealiserte gevinst er på rundt 125 millioner kroner.Norwegian er en annen suksesshistorie.Der har fondet en gjennomsnittlig kostpris på 73,60 kroner på sine drøyt én million aksjer, mens aksjen akkurat nå omsettes for 240 kroner på børsen. Stensrud & co. kan dermed glede seg over en verdistigning på 226 prosent så langt.Her er den urealiserte gevinsten på rundt 180 millioner kroner.End of sad story ENRC (London-noterte Eurasian Natural Resources Corporation, som blant annet fokuserer på gruvedrift i Kazakhstan), China Ting, Hanmi Pharm, Pharmstandard og Park Elektric forsvant ut av porteføljen i løpet av juli, mens Baker Hughes-posten ble tatt ned.Exiten i ENRC beskrives av Stensrud & co. som enden på "en trist opplevelse". Ved utgangen av juni hadde fondet et urealisert tap på 274 millioner kroner i selskapet.China Ting ble solgt ut for å "finansiere nye idéer", mens Hanmi Pharm var gevinstsikring etter "en fin reise for aksjekursen". Pharmstandard røk ifølge forvalterne ut etter "skuffende selskapsstyring som viste hvor lite minoritetsaksjonærene betød for selskapet".Til slutt forklares exiten i Park Electric med Skagens økte fokus på "investeringer vi har mer tro på" og reduserte fokus "der utsiktene er mindre klare".Les også: Sliter med avkastningen - Skagen tar nye grepRekordexit I statusrapporten kan vi også lese at vekstutsiktene for vekstmarkeder har blitt redusert.- Kapital som hadde strømmet til vekstmarkedene etter pengepolitiske lettelser og svakere vekstutsikter i de utviklede markedene ser nå ut til å ha snudd retning, skriver Kon Tiki-forvalterne.De viser til at fond som fokuserer på vekstmarkeder har rapportert om rekordstore innløsninger i juni (20 milliarder dollar).- Det er mer enn noen gang i historien. Hele kapitalflyten inn i vekstmarkedene i 2013 per utgangen av mai (18 milliarder dollar) er dermed reversert, konstaterer Stensrud og hans team.Følg HegnarOnline på Facebook her!

Nyheter
Børs