Aksjefond: To vinnere, fire tapere

Fondsanalytikerne i Morningstar drar frem to vinnere og fire tapere blant norske aksjefond.

Andreas Berdal Lorentzen. Foto: Thomas Hilmersen, Finansavisen.
Personlig økonomi

Fondsanalytikerne i Morningstar er ute med sin seneste rating av norske aksjefond, med utgangspunkt i kurser per utgangen av april.Den siste måneden har ett fond blitt oppgradert, og fem fond nedgradert.Bli med i Norsk Familieøkonomis aksjefondsundersøkelse her.OppgradertDelphi Norge (fra 3-er til 4-er) (forvalter: Håkon Hovengen Sætre)Storebrand Optima Norge A (fra 3-er til 4-er) (forvalter: Andreas Berdal Lorentzen)NedgradertDNB Norge (Avanse II) (fra 3-er til 2-er) (forvalter: Eirik Hauge/Thomas Vogt/Dag Hammer/Odd Einar Lillebostad)Landkreditt Norge (fra 3-er til 2-er) (forvalter: Dagfinn Hopsdal/Sigurd Klev)DNB Norge Selektiv (I) (fra 4-er til 3-er) (forvalter: Bjarne Liseth/Thomas Vogt)Pluss Aksje (fra 5-er til 4-er) (forvalter: Fondsforvaltning)Vi gjør oppmerksom på at DNB Norge Selektiv (I) er et underfond av DNB Norge Selektiv (III).Hvor kommer stjernene fra? Kort fortalt er Morningstar Rating en objektiv måte å sammenligne historiske resultater på. Faktorer som avgjør hvordan fondene gjør det er:Morningstar Kategori (fondene blir sammenlignet innad i en kategori - her: Norge)

    AvkastningAvkastningRisiko (med fokus på nedsiderisiko)Risiko (med fokus på nedsiderisiko)KostnaderKostnaderTidshorisont (3, 5 og 10 år, sammenfattes i en "overall rating", som er den du får her ratingen er et vektet gjennomsnitt av de tre periodene)Tidshorisont (3, 5 og 10 år, sammenfattes i en "overall rating", som er den du får her ratingen er et vektet gjennomsnitt av de tre periodene)
- Vi gjennomfører en risikojustering som fokuserer på nedsiderisikoen, samt at avkastningstallene blir justert for kjøps- og salgshonorarer. De 10 prosent med best risikojustert avkastning får 5 stjerner, mens de 22,5 prosent neste får 4 stjerner.- Videre får de 35 prosent neste 3 stjerner, de 22,5 prosent neste 2 stjerner, mens de 10 prosent dårligste får 1 stjerne, forklarer fondsanalytiker Thomas Furuseth i Morningstar.Rangeringen gjennomføres som nevnt over tre perioder: 3, 5 og 10 år.- "Overall rating" er et vektet gjennomsnitt av disse tre periodene, avslutter Furuseth.Hvis du vil vite mer om hvordan Morningstar kommer frem til sine stjerne-utdelinger, finner du det her. Mer om personlig økonomi finner du her. Følg HegnarOnline på Facebook her!

Nyheter
Personlig økonomi