Skagen Fondene har denne uken sluppet statsusrapporter for sine fond i august.Skagen Kon-Tiki steg 1,7 prosent denne måneden, mens referanseindeksen MSCIs vekstmarkedsindeks (i norske kroner), la på seg 1,4 prosent i samme periode. Så langt i år har fondet steget med 6,4 prosent, mens referanseindeksen er ned 1,5 prosent.Siden oppstarten 5. juli 2002 har Kristoffer Stensruds fond en snittavkastning per år på 16,2 prosent, mot 8,1 prosent for referansen.Fondet har for øvrig slått referanseindeksen i 11 av 12 år, og 2013 ser altså ut til å føye seg inn i rekken. Skagen Kon-Tiki tok i løpet av august to nye aksjer inn i fondet: Den brasilianske kjøttprodusenten Marfrig og østerrikske Raiffeisen Bank.- Marfrig er den nest største kjøttprodusenten i Brasil, og nummer fire globalt. Selskapet har operasjoner i Brasil, Uruguay og Argentina. Selskapet har vært svært forgjeldet, men salget av fjærkre-/svinevirksomheten i Brasil har styrket balansen, forklarer Stensrud og hans team.I Raiffeisen Bank kjøpte fondet seg inn "på lave verdsettelser, og på et tidspunkt med gode signaler fra europeiske økonomier".Videre økte fondet eksponeringen i State Bank of India ytterligere (på svakhet i aksjekursen, og fortsatt "intakt investeringscase"), mens den kinesiske solaksjen GCL Poly-Energy og svenske Kinnevik også ble kjøpt i løpet av august. Ut av porteføljen har Coal of Africa og Dryships gått, begge grunnet bekymringer rundt balansen i selskapene.Oljeservicegiganten Baker Hughes har også røket ut, etter at Skagen Kon-Tiki begynte å selge seg ned i mai.- Etter skuffende tall i noen kvartaler, negativ påvirkning på margin fra kostnadspress og usikkerhet rundt oljeprisen, er vi blitt mindre trygge på investeringen, skrev Stensrud og hans team da.Halve posten i storbanken HSBC ble solgt for å finansiere den nye posten i Raiffeisen, mens en liten del av Great Wall Motor-posten ble solgte etter at aksjekursen har styrket seg med 60 prosent så langt i år.Eksponeringen i Bangkok Bank ble også redusert.- Vi er litt bekymret over pengestrømmene ut av ASEAN-land, og har derfor solgt halve beholdningen for å hente hjem gevinster, forklarer Stensrud & co.. I statusrapporten skriver forvalterne også at vekstmarkedene nå handles til en stor rabatt mot de utviklede markedene.- Dette gjelder også sett i forhold til det historiske gjennomsnittet. Dette gir gode kjøpsmuligheter for dem som har et lengre perspektiv, og kan se gjennom kortsiktige svingninger.- Men, på grunn av store forskjeller mellom land, slik som BRIC (Brasil, Russland, India og Kina), Indonesia og Sør-Korea for å nevne noen, mener vi at det er begrenset nytte for oss som investorer å fortsette og kategorisere verden gjennom en vekstmarkedslinse, konstaterer Stensrud og hans team.