15 millioner filmer lastet ned ulovlig i år

Nordmenn er storforbrukere av piratkopiert film, TV-serier og musikk. En fersk undersøkelse beregner at vi lastet ned 15 millioner filmer ulovlig i år.

Johnny Depp Foto: AP
Personlig økonomi

Ulovlig nedlasting av filmer, TV-serier og musikk truer fremtiden til delen av norsk kultur som kan distribueres digitalt, mener Norsk Videogramforening (NVF).Generalsekretær Willy Johansen i NVF mener en fersk undersøkelse dokumenterer problemet, skriver Teknisk Ukeblad.I undersøkelsen er det beregnet at vi lastet ned 15 millioner filmer, 35-40 millioner enkeltstående episoder av TV-serier og 8-10 millioner hele sesonger av TV-serier i 2013. Estimatene er basert på en skandinavisk undersøkelse der flere tusen personer i hvert land i alderen mellom 15 og 65 år er spurt om nedlastingsvaner.Norge ligger på andreplass i Skandinavia når det gjelder ulovlig nedlasting, etter Sverige.- Det er formidable tall. Det er dessverre tilgangen til The Pirate Bay som gjør utslag, mener Johansen.I Finland og Danmark er internettilbyderen blitt pålagt å blokkere Pirate Bay.- Resultatet er at nedlasting av ulovlig kopiert innhold er gått ned med 70 prosent i Finland, sier Johansen.- Vi skjønner at vi ikke får salg av 15 millioner filmer over natten dersom tilgangen til Pirate Bay blokkeres i Norge. Men kanskje vi kunne fått til et salg tilsvarende 20 prosent av dette, sier han.

Nyheter
Næringsliv