Dobling av ID-tyverier i Norge

Antallet ID-tyverier er doblet i løpet av det siste året. I år er om lag 230.000 nordmenn utsatt for ID-tyveri, mot 105.000 i fjor, viser en ny undersøkelse.

OSLO 20100124.Politiet innfører lagring av fingeravtrykk i pass fra 6. april. Dette vil gjøre passene tryggere og vanskeligere å manipulere. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Solum, Stian Lysberg
Personlig økonomi

5,9 prosent av alle nordmenn har opplevd å få identiteten sin misbrukt til straffbare handlinger i 2013, viser den årlige ID-tyveriundersøkelsen som gjennomføres av NorSIS og Skattedirektoratet. Det betyr at anslagsvis 230.000 nordmenn fikk identiteten sin stjålet i løpet av 2013. Dette var dobbelt så mange som på samme tid i fjor, skriver Dagens Næringsliv.I 2012 svarte kun 2,9 prosent, eller om lag 105.000 nordmenn, at de hadde opplevd at identiteten deres ble brukt til straffbare handlinger. Året før var antallet helt nede i 2,3 prosent.- Jeg tror at en av de viktigste årsaken til økningen er at denne formen for kriminalitet ikke prioriteres i politiet, og i stor grad heller ikke fra politisk hold, sier seniorrådgiver Christian Meyer i NorSIS (Norsk senter for informasjonssikring).I 2012 kostet ID-tyverier nordmenn om lag 2,7 milliarder kroner, ifølge tall fra et av Europas største sikkerhetsselskaper Affinion International.Ifølge NorSIS er årets tall de høyeste noensinne.- Vi vil se at den typiske våpenbaserte ransformen sakte forsvinner til fordel for digital kriminalitet slik som dette, fordi den er enklere å gjennomføre og sjelden påfører fysisk skade, sier Meyer. (©NTB)

Nyheter
Politikk