Disse fondene er best - Stensrud ble slått på målstreken

Fondsanalytikerne i Morningstar har kåret de beste aksje- og rentefondene.

Kristoffer Stensrud. Foto: Finansavisen.

Morningstar avholdt i går sin årlig fondskåring - Fund Awards - for 2014.Nordea Norge Verdi ble kåret til det beste norske aksjefondet.- Fondet har en nøytral-rating, men det er først og fremst fordi vi synes universet er litt lite for prosessen. I et marked som det norske, med mange sykliske selskaper innenfor sjømat, energi og energirelatert industri, har Robert Næss en filosofi om å finne selskaper med stabil inntjening, enklere forretningsmodeller og som analytikerne har enklere for å sette en nøyaktig verdi på.- Samtidig forsøker han å få selskapene så rimelig som mulig. Med bakgrunn i prosessen hans, ser fondet svært annerledes ut enn mange andre fond i kategorien, med mye investert i finans og mindre i energirelatert industri, heter det i begrunnelsen.I fjor ble det ifølge forvalteren blink for Næss, som gav nesten 6,0 prosentpoeng meravkastning i forhold til indeks, og 7,2 prosentpoeng i forhold til snittet i kategorien.- Men også på lang sikt har Næss innfridd målsetningen. Han har hatt vesentlig lavere historisk risiko enn sine konkurrenter, og fortsetter de lavere svingningene vil fondet være enklere å eie enn noen av konkurrentene, skriver Morningstar videre.Vinnere i andre kategorierNorden: Handelsbanken Nordiske SMB (forvalter: Tore Marken)Europa: Invesco Pan European StructuredGlobal: DNB Global (II)Globale vekstmarkeder: Fidelity Emerging MarketsFidelity snappet prisen rett foran SKAGEN Kon-Tiki, ifølge Morningstar mest fordi Fidelity Emerging Markets har lavere historisk risiko.Asia: HSBC Asia Ex. Japan Equity Smaller CompaniesUSA: MS US Advantage (Morgan Stanley)Rente NOK Obligasjoner: DNB Obligasjon (I)Som beste fondsforvaltningsselskap gjorde Fidelity Worldwide Investments rent bord, innen både aksjer, obligasjoner og andre fond.Morningstar Fund Awards er kvantitativ av natur, men fondsanalytikerne forsøker etter beste evne å vurdere om fondet er en verdig vinner.- Vi ser etter risikofaktorer som for eksempel skifte av forvalter, liten kapitalbase (forvaltningkapital), inkonsistent avkastning, tilgjengelighet for norske investorer, skriver Morningstar.Følg HegnarOnline på Facebook her!