Skagen Fondene er i påskeuken ute med en rykende fersk markedsrapport.Der markerer Skagen Kon-Tiki-forvalter Erik Landgraff at det 8. mai er 120 år siden mannen bak «value investing», Benjamin Graham, ble født. - Generasjoner av investorer har mye å takke ham for. For mange investorer kan tiden før og etter man oppdaget Grahams investeringsfilosofi sammenlignes med å løpe orientering, uten og med kart og kompass, skriver han.
Landgraff mener Grahams hovedprinsipper er like aktuelle i dag som for 80 år siden, selv om investeringsverden har endret seg betydelig.- Investing is most intelligent when it is most business like, skrev Graham i boken «Intelligent Investor». I en verden av daglige kurssvingninger er det lett å glemme at en aksje faktisk er en eierandel i et selskap, påpekte amerikaneren.- Over tid er det selskapets inntjening som er avgjørende for aksjonærenes avkastning. Det er like relevant i dag som for 80 år siden, skyter Landgraff inn.Samtidig insisterte Graham på at enhver investering må ha tilstrekkelig sikkerhetsmargin.- Den beste beskyttelsen mot fremtidig usikkerhet er ifølge Graham å bruke sunn fornuft. Å kjøpe aksjen billig nok til at avkastningen blir god selv om alt ikke går slik man hadde forutsatt, skriver Landgraff.Men om teknologien har endret mye, har investorenes adferdsmønster ikke endret seg på alle disse årene. - Det å fokusere mer på oppsiden enn nedsiden. Å kaste seg på siste popularitetsbølge og mulighetene for rask profitt, når naboen tjener mer på sine bioteknologiaksjer enn du gjør på gamle ”kjedelige” selskaper, skriver Landgraff.Han trekker frem det han mener er to gode eksempler på utnyttelse av investorenes til tider irrasjonelle handlinger. - Kinesiske Great Wall Motor og koreanske Hyundai kjøpte vi i de verste finanskrisetider. Prisingen tilsa at verden nesten skulle gå under, og ingen lenger kom til å kjøpe ny bil. I hvert fall ikke med det første.- Da vi kjøpte oss inn i Great Wall Motor var selskapet priset til under netto kontantbeholdning. Alle andre eiendeler - samt verdien av fremtidig produksjon og salg - fikk vi gratis, forteller forvalteren.Dette var ifølge Landgraff en klassisk verdiinvestering i Grahams ånd, og avkastningen har vært fantastisk.- Så for dere som ikke har lest Grahams Intelligent Investor, løp og kjøp! Det er en av verdens beste investeringer, avslutter forvalteren.