e. Håpet er å få redusert den enorme mengden av mat som kastet hvert år.I en tid der mange europeere strever med å skaffe seg et daglig måltid, er det et stort paradoks at det kastes millioner av tonn med fullt brukbar mat, mener flere av EU-landenes landbruksministre, som mandag var samlet til møte i Brussel.På møtet diskuterte ministrene forslag om å fjerne «best før»-merking av varer som ris, pasta og kaffe, varer som kan lagres i lang tid uten at det er helseskadelig å spise eller drikke dem.– Å redusere mengden mat som kastes hvert år er høyt prioritert av mange europeiske land, står det i dokumentutkastet fra landbruksministrene. Beregninger viser at det kastes 89 millioner tonn mat i Europa hvert år. Mye av det er varer som er gått ut på dato.– Denne type merking har ingenting med helse å gjøre, det har mer med kvalitet å gjøre, noe jeg tror forbrukerne kan bedømme selv, sier den nederlandske landbruksministeren Sharon Dijksma.– Vi må gjøre mer for å hindre dette, sier hun.Ifølge Verdensbanken kastes årlig 35 prosent av all mat som produseres i verden. Det aller meste kastes av forbrukere i i-land. (©NTB)