Alt du må vite før du investerer i en aksje

Kjærlighet er en kostbar affære, særlig når det kommer til aksjer. Lex van Dam, ledende finanspedagog og anerkjent London-forvalter, gir deg sine beste råd.

Publisert 9. juli 2014 kl. 14.00
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 604 ord
Lex van Dam. Foto: Lex van Dam Financial Education © 2013-2014.
Sist gang diskuterte vi trinn 1 i 5-Step-Trading®, som går ut på å komme opp med dine egne idéer. På den måten blir du ikke sittende med en investering basert på noen andres idé, uten å vite når du bør ta gevinst eller å gi opp og selge posisjonen med tap.Denne gang vil jeg fokusere på trinn 2, som er å analysere selskaper fra et fundamentalt perspektiv.Det er relativt enkelt å komme opp med en potensiell trading- eller investeringsidé. Men til syvende og sist: Vurderer du å putte penger inn i et selskap, må du finne ut så mye som mulig om det.Du må forstå bransjen selskapet er i, og hvordan bransjen har gjort det over tid. Du må forstå om selskapet vokser eller krymper. Du må forstå om virksomheten er godt drevet, for eksempel om ledelsen holder mål og har den nødvendige erfaringen. Du må prøve å forstå konkurrentene og regulatoriske forhold. Du må forstå hvilke leverandører selskapet har, og hvilken type kunder disse har. Du må også vite hvor internasjonalt et selskap er, og om det finnes noen spesielle markeder en aksje er eksponert mot. For eksempel, hvis ditt produkt blir laget i Russland, må du kanskje vurdere dette som en tilleggsrisiko - i forhold til å kjøpe et selskap som har sine fabrikker i Tyskland.
Lex van Dam. Foto: Lex van Dam Financial Education © 2013-2014.
Lex van Dam. Foto: Lex van Dam Financial Education © 2013-2014.
Denne spalten er skrevet av Lex van Dam, hedgefondforvalter i Hampstead Capital i London. Han spesialiserer seg på handel i aksjer, valuta og finansielle derivater.van Dam har også sin egen kursvirksomhet: The Lex van Dam Trading Academy. Les mer hos www.lexvandam.com.
Større aksjer blir analysert av mange profesjonelle analytikere som vil komme opp med mange ulike kursmål. Før du lytter til dem, er det viktig å forstå hvem de jobber for, og hvilken motivasjon de eller deres arbeidsgivere kan ha. Deres meninger kan rett og slett være en slags reklame for selskapet, og ikke være ordentlig selskapsanalyse. Dette er grunnen til at du må gå gjennom et selskaps finansielle tilstand på egen hånd. I mine kurs vil jeg lære deg hvordan å finne den viktigste informasjonen. Du har kanskje hørt om balanse og resultatregnskap allerede, men jeg vil forklare hvilke av disse målene på et selskaps prestasjoner jeg finner nyttige og hvilke jeg mener er irrelevante. På et basisnivå er det viktig å vite hvor mye gjeld et selskap har, og hvor høy inntjeningen er.Du må også ta i betraktning hvordan andre tradere ser på disse tallene, og finne ut av hvilke selskaper som er billige, og hvilke som er dyre. Hvem andre er investert i aksjen? Kortsiktige hedgefond eller langsiktige, stabile institusjoner? Kontrollerer én stor investor det som skjer, eller er myndighetene en stor aksjonær? Har selskapet store pensjonsforpliktelser? Har det nylig sendt ut et resultatvarsel? Alle disse tingene har betydning. Å overse dem er farlig.Ett av mine mål er å hjelpe til med å unngå noen veldig vanlige feil innen investeringer. Noen selskaper er gode, men er kanskje ikke gode aksjer å investere i. Jeg mener at en aksje er en god aksje hvis den tjener meg penger. Det betyr at jeg liker å kjøpe den når den er billig, og selge den når den er dyr. Å gjøre fundamental analyse hjelper meg med dette, og med å unngå at jeg forelsker meg i mine aksjer. Kjærlighet er en generelt følelsesmessig og dyr virksomhet, og ikke bra når det er snakk om trading og investering! Neste gang vil vi se på grafer, og hvordan disse kan hjelpe deg med å forbedre timingen.