De solgte barnehage-plasser for 811 millioner

I 2014 regner «barnehageonkel» Hans Jacob Sundby å passere milliarden i omsetning.

Foto: Jørgen Hyvang.
Personlig økonomi

Sammen med kona Randi Sundby eier Hans Jacob Sundby en av Norges største barnehagekjeder, Læringsverkstedet. Selskapet ble etablert i 1997 på Jessheim, og i årene etter har de bygget nye og kjøpt opp eksisterende barnehager i raskt tempo.Les også: Sissener vil ha egne barnehager for meglere6.500 barnIfølge Finansavisen hadde de ved nyttår en portefølje bestående av 85 barnehager med 5.500 barn.– Nå ligger vi på 90, og 6.500 barn, sier Sundby.Én milliard kroner i gjeldVeksten koster, og som en familiedrevet bedrift uten de store driftsoverskuddene gjøres utvidelsene i stor grad i form av lån. Ifølge Finansavisen hadde selskapet ved nyttår ikke mindre enn 1,03 milliarder kroner i gjeld til kredittinstitusjoner, med Husbanken som en stor bidragsyter.– Ambisjonen er å passere en milliard i driftsinntekter i år, og vi ligger riktig an i løypa i forhold til det, sier Sundby til Finansavisen.Omsatte for 811 millionerI 2013 omsatte Læringsverkstedet for 811,3 millioner kroner, mot 623 millioner kroner året før. Resultat etter skatt ble på 15,7 millioner kroner, mot 17,1 millioner kroner for et år siden.