Skagen casher inn på Kjos-rakett: - Vi selger kanskje litt tidlig

Skagens Geir Tjetland mener Norwegian-stupet er en kjøpsmulighet, men tok likevel litt Kjos-gevinst i juli.

Bjørn Kjos - Foto: Finansavisen
Personlig økonomi

Skagen Fondene er ute med statusrapporter for juli.Her kommer det frem at Skagen Vekst leverte en avkastning på 1,3 prosent i måneden.Til sammenligning steg referanseindeksen 0,5 prosent.Så langt i år er fondet opp 10,1 prosent, mot 8,9 prosent for referansen.Opp i NorwegianDet siste året leder fondet med 25,0 vs. 21,7 prosent, mens markedet er foran over tre år: 14,5 vs. 9,5 prosent.Forvalterne Geir Tjetland, Ole Søeberg og Alexander J. Stensrud trekker frem RCCL, Norsk Hydro og Teva Pharmaceutical som de største positive bidragsyterne i juli.Sberbank, Bonheur/Ganger Rolf bidro mest negativt.Fondet økte i løpet av måneden sine posisjoner i Teliasonera, Volvo, og Norwegian, mens eksponeringen mot Statoil, Bank Norwegian og Danske Bank ble tatt ned.- Har fått veldig mye julingI begynnelsen av juni var aksjen oppe i 249,30 kroner. I dag handles Norwegian for 187,30 kroner på Oslo Børs.Det tilsvarer 25 prosent kursfall — på to drøye måneder.Aksjen har fått mye juling i sommer?- Veldig mye. Nå kjøpte vi ikke så mye denne gang, og vårt syn har ikke endret seg mye. Vi er fortsatt veldig positive til aksjen, sier ansvarlig forvalter for Skagen Vekst, Geir Tjetland, til Hegnar.no.Fondet har vært aksjonær i Norwegian i snart 12 år, og dermed vært med på en meget hyggelig reise. Tjetland lar seg ikke stresse av at long haul (langdistanse-satsningen) tar litt lenger tid enn planlagt.- Long haul kostet vel isolert sett ca. syv kroner per aksje i negativ retning for helåret 2013, og det har — mildt sagt — vært en del negativt i år også.- Mye stammer fra Dreamliner-produsenten Boeing, men noe har vært selvforskyldt også. Med bare to fly blir de sårbare. Dog tror vi nå at selskapet har lagt det meste av problemer bak seg, sier Tjetland.- Vi er veldig imponertHan ser oppside særlig innenlands og i Norden.- Får Norwegian kuttet noe i kapasiteten og økt billettprisene/yielden her, vil det slå ganske mye ut i positiv retning. Så får vi se hvor lang tid det tar å få fart på long haul, sier Tjetland.Forvalteren lar seg imponere over Bjørn Kjos og hans medhjelpere på mer enn én måte.- Hvis jeg ikke tar helt feil, har Norwegian nå 41 ruter ut fra Gatwick. Det sier litt om hva selskapet har bygd opp. Og selv med den abnorme kapasitetsveksten, fyller de flyene godt, sier forvalteren.Fyllingsgraden i juli var nærmere bestemt oppe i 88,2 prosent.- Norwegian får veldig mye pepper, men det ser ut som at folk foretrekker å fly med dem likevel. I det hele tatt er vi veldig imponert over selskapets evne til å holde kostnadene på såpass lave nivåer, fortsetter Tjetland.Ser solid oppsideSkagen Vekst har et kursmål på 340 kroner i Norwegian. Aksjen handles i skrivende stund for 187,30 kroner på Oslo Børs.Altså ser fondet en oppside på over 80 prosent.Ved utgangen av juli satt Skagen Vekst på 1.488.707 aksjer i Norwegian, til en kostpris på 94.139.943 kroner (det vil si i snitt 63,23 kroner per aksje).Aksjen er med det den 9. største posten i fondet.De fem største postene i Skagen Vekst ved utgangen av juli var RCCL (7,54 prosent), Samsung Electronics (7,53 prosent), Norsk Hydro (6,06 prosent), Teva Pharmaceutical (5,68 prosent) og Continental AG (4,62 prosent).Høster litt i Kjos-bankenI Bank Norwegian, derimot, har Skagen Vekst solgt seg litt ned i juli.- Her har vi solgt litt på stigende kurser hele veien, men sitter igjen med fire millioner aksjer. Denne reisen har vært et eventyr. Kanskje selger vi litt for tidlig, men sånn er det, sier forvalteren.Han opplyser om en kostpris på to kroner per aksje i Bank Norwegian, etter at fondet deltok i den første emisjonen tilbake i september 2007.Bank Norwegian-aksjen handles i dag på 18,75 kroner i det unoterte markedet. Skagen Vekst sitter altså derfor fortsatt med verdier for 67 millioner kroner.- Taket nådd i StatoilGeir Tjetland & co. har også tatt ned eksponeringen i Statoil.- Her begynte vi å kjøpe oss opp høsten 2012, men det var nok litt tidlig. Senere økte vi ganske mye på senhøsten i fjor.- Store oljeselskaper hadde den gang fått et helt annet fokus på kostnader og lønnsomhet. Og caset i Statoil var at letesuksessen i de senere årene ikke var gjenspeilet i aksjekursen, forklarer den ansvarlige forvalteren.Men da kursen i sommer nådde 200 kroner, inklusive utbytte, var Tjetland fornøyd.- Da nådde aksjen taket for vår del.- Basert på estimater for 2015 er Statoil nå verdsatt med en implisert earnings yield på 8-9 prosent, som er på samme nivå som avkastningen har stanset på tidligere, sier han videre.Oljepenger inn i teleOg pengene fra nedsalget i Statoil fikk raskt ben å gå på.- De brukte vi på Teliasonera. Vi mener veldig mye negativt er bakt inn i kursen der nå. Selskapet sitter på store verdier gjennom Megafon i Russland og Türkcell i Tyrkia, sier forvalteren.Han peker videre på at telekomsektoren nærmer seg en konsolidering i Norden.- Den nye Teliasonera-ledelsen ser ut til å gjøre de riktige grepene, og mens vi venter mottar vi 6,5 prosent direkteavkastning i utbytter.- Det synes vi er en ganske behagelig risk/reward, avslutter Tjetland overfor Hegnar.no.Nytt mandat fra nyttårVi minner om at fondet Skagen Vekst fra og med nyttår endret investeringsmandat fra 50/50 Norge/Globalt til 50/50 Norden/Globalt.Den nye referanseindeksen er 50/50 MSCI Nordic Countries IMI Index/MSCI All Country World Index (MSCI AC) ex Nordic Countries.Følg Hegnar.no på Facebook her!