Skagen Global på etterskudd

Skagens Kristian Falnes sliter med å matche børsen i år. Her er hans to nye favoritter.

Kristian Falnes. Foto: Iván Kverme/Finansavisen.
Personlig økonomi

Skagen Fondene er ute med statusrapporter for sine fond i juli.Skagen Global steg 1,3 prosent denne måneden, mens referanseindeksen MSCIs All-Country la på seg 1,7 prosent i samme periode.Også så langt i år er ansvarlig forvalter Kristian Falnes på etterskudd.Mens fondet har steget 8,6 prosent, er referansen opp 9,2 prosent.Russisk smellDet siste året har Skagen Global klart 24,7 prosent avkastning, 1,4 prosentpoeng mer enn referansen.Ser vi tre år tilbake, er fondet på etterskudd, med 16,3 vs. 15,1 prosent i referanseindeksens favør.Citigroup (5,6 prosent vekt) var den beste bidragsyteren i juli (opp 5 prosent målt i dollar), foran China Unicom og LG Corp..Gazprom (1,9 prosent vekt) var ned den svakeste bidragsyteren (ned 16 prosent i dollar), foran Afren og Heidelbergcement.Les også: Stensruds russiske smell — og to nye favoritterTo nye aksjer innSkagen Global tok i løpet av juli to nye aksjer inn i fondet: Den svenske lastebil- og bussprodusenten Volvo og det nederlandske livsforsikringsselskapet NN Group.- Vi kjøpte en posisjon i Volvo etter at aksjen falt som følge av svake resultater i 2. kvartal og senkede resultatprognoser fremover.- Vi tror Volvo er på vei mot en innhøstningsfase fra 2015 og utover etter å ha gjort betydelige investeringer i nye lastebilmodeller i Europa og Asia, og vi ser på dagens svake aksjekurs som en god anledning til å eksponere seg mot selskapet, forklarer Falnes og hans forvalterteam.NN Group ble tatt inn i porteføljen i forbindelse med at selskapet gikk på børs.- Selskapet verdsettes til 0,5x bokført egenkapital. Forventet avkastning på egenkapitalen motsvarer 5 prosent i 2015.- Vi tror økt effektivitet og bedret kapitaldisiplin vil øke forventet avkastning på egenkapitalen, og dermed være en katalysator for en reprising av selskapet til 0,7x bokført egenkapital i løpet av en 2-årsperiode, heter det i begrunnelsen.Nedsalg i Elkjøp-eier Videre økte Skagen Global også sin posisjon i Industrial Bank of Korea.På salgssiden tok fondet ned eksponeringen i Lundin Mining, Cheung Kong, China Unicom og Elkjøp-eieren Dixons Retail.Med seg i forvalterteamet har Kristian Falnes, Søren Milo Christensen, Chris-Tommy Simonsen, Johan Swahn og Knut Gezelius.De fem største investeringene i Skagen Global er (per 31/7) Samsung Electronics (7,7 prosent), Citigroup (5,6 prosent), AIG (3,2 prosent), Nordea (2,4 prosent) og Microsoft (2,2 prosent).Følg Hegnar.no på Facebook her!