Stensruds russiske smell — og to nye favoritter

Kristoffer Stensrud og Skagen Kon-Tiki tapte for markedet også i juli, men håper to nykommere kan få fart på avkastningen.

Kristoffer Stensrud. Foto: Finansavisen.
Personlig økonomi

Ifølge en statusrapport for juli steg Skagen Kon-Tiki 1,2 prosent denne måneden.Referanseindeksen MSCIs vekstmarkedsindeks (i norske kroner) gikk samtidig opp 4,7 prosent.Hittil i år er fondet opp 8,5 prosent, mot 12,3 prosent for referansen.Fjoråret ble tilbakelagt med 19,6 prosent avkastning, som var hele 13,4 prosentpoeng foran referanseindeksen.De tre siste årene har fondet steget 7,6 prosent i snitt, mot 5,8 prosent for referansen.Siden oppstarten 5. juli 2002 har Kristoffer Stensruds fond en snittavkastning per år på 16,7 prosent, mot 9,2 prosent for referanseindeksen.Hyundai Motor, Great Wall Motor og Bharti Airtel var de beste bidragsytere i løpet av måneden, mens Sistema, Richter Gedeon og State Bank of India var de største taperne.Russisk smellI det russiske investeringsselskapet Sistema gikk Skagen Kon-Tiki på en ordentlig smell i juli.- Sistemas aksjekurs falt betydelig etter at russiske myndigheter la begrensninger på handel i Bashneft-aksjer, som eies av Sistema. Selv om det rapporteres at Sistema ikke er en del av etterforskningen, så er utfallet fortsatt usikkert, heter det i rapporten.Sistema-kursen falt 20 prosent i løpet av juli, og senket verdien av fondets investering med 250 millioner kroner.Selskapet var ved utgangen av juni fondets tredje største post, med 3,4 prosent av midlene investert. Men kursfallet bidro til at Sistema ved utgangen av juli kun var Skagen Kon-Tikis femte største post (2,7 prosent).Les også: Skagen casher inn på Kjos-rakett: - Vi selger kanskje litt tidligPå kontoen for dårlige nyheter i juli finner Stensrud & co. også det England-baserte olje- og gasselskapet Afren, etter at topp- og driftssjefen ble satt i karantene etter mistanke om ulovlige betalinger.Investeringen falt 110 millioner kroner i verdi i løpet av juli, og posten var ved utgangen av måneden verdsatt til 329 millioner kroner.To nykommereStensrud & co. gikk i juli inn i to nye selskaper, den japanske lastebilprodusenten Isuzu Motor og den brasilianske utbyggeren MRV.- Isuzu Motor er en av de største lastebilprodusentene i verden, med en sterk og voksende posisjon i vekstmarkedene. I tillegg er selskapet markedsleder i Japan. - Kostnadskutt og bedring i asiatisk etterspørsel ser ut til å bedre inntjeningen, og potensialet for å øke opplåningsgraden er stort. Selskapet verdsettes til en betydelig rabatt sammenlignet med lignende globale selskaper, argumenterer forvalterne i rapporten.Skagen Kon-Tiki solgte seg ikke ut av noen selskaper i juli, og gjorde heller ingen store nedsalg.Derimot reduserte fondet sine posisjoner noe i blant annet Hyundai Motor, Apollo Tyres og Exxaro.Hyundai klart størst Foruten Kristoffer Stensrud forvaltes fondet av Knut Harald Nilsson, Cathrine Gether, Erik Landgraff og Hilde Jenssen.De fem største postene i Skagen Kon-Tiki var (per 31/7) Hyundai Motor (9,4 prosent), Samsung Electronics (7,2 prosent), Great Wall Motor (3,1 prosent), Bharti Airtel (3,0 prosent) og Sistema (2,7 prosent).Følg Hegnar.no på Facebook her!