Fripoliser slippes fri, men ikke i Gjensidige

Én million nordmenn har sine fripoliser låst til en rentegaranti. Slik vil det fortsette for veldig mange, selv med nye regler.

Helge Leiro Baastad. Foto: Scanpix
Personlig økonomi

Fra i går, 1. september, kunne én million nordmenn med totalt 180 milliarder kroner i fripoliser selv velge hvordan midlene skulle investeres.Men det er bare i teorien, skriver Finansavisen.- Vi har foreløpig ikke planer om å tilby omdanning til investeringsvalg, på grunn av kravet om oppreservering, sier informasjonssjef Christian Haraldsen i Gjensidige.DNB tilbyr nå investeringsvalg for en tredjedel av sine fripolisekunder, mens resten må vente. I Nordea er budskapet at «langt fra alle kunder vil kunne velge fritt».Storebrand tilbyr alle fra i høstSelskapenes forklaring overfor avisen er kravet om oppreservering for langt liv. Det er en stor utfordring for bransjen, som har frist til 2019 til å gjøre dette.Men for at en fripolise skal gis investeringsvalg nå, må langt liv-bufferen være på plass.Finansavisen skriver at Storebrand, som er størst i Norge på fripoliser, vil tilby alle yrkesaktive kunder investeringsvalg fra midten av oktober.- Det betyr at vi velger å bruke egenkapital for å oppreservere fripolisene til de kundene som bytter til investeringsvalg. (...) Det viktigste er at de nye reglene gir mange av våre kunder muligheten til få en bedre pensjon, sier konsernsjef Odd Arild Grefstad i Storebrand.- De fleste under 50 bør bytte Han anbefaler de fleste under 50 år å bytte til investeringsvalg.- Er du over 50 vil valget være mer avhengig av hvor komfortabel du er med å ta risiko, samt din kunnskap om pengeplassering, sier Grefstad.Silver-sjef Mikkel Berg vil også tilby investeringsvalg til sine eksisterende kunder.- Vi har bygget opp såpass store kursreserver at mange kunder er fullt oppreservert, sier han.En fripolise oppstår når du slutter hos en arbeidsgiver som har ytelsespensjon. Har du innskuddspensjon og slutter, får du et pensjonskapitalbevis.Pensjonsøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand forteller her hva de nye reglene går ut på og hvordan Storebrand vil legge til rette for at kunder med fripolise selv kan gjøre sine investeringsvalg.Les hele saken i dagens avis.