Investorene strømmer til indeksfond

Indeksfond vinner kampen om investorene også i Norge

Carl Oscar Strøm. Foto: Nordnet.
Personlig økonomi

Nordnets norske kunder nettotegnet fond for 94 millioner i august, noe som er en tredobling i forhold til august 2013. Halvparten ble plassert i aksjefond, 45 prosent i rentefond og 5 prosent i kombinasjonsfond. Hittil i år har kundene investert 125 prosent mer i fond enn på samme tid i fjor, opplyser meglerhuset i en melding.Samlet sett var omsetningen i tradisjonelle fond og børsnoterte indeksfond (ETF-er) på 814 millioner, og de børsnoterte fondene utgjorde hele 62 prosent av total omsetning. børsindeksfondene ble imidlertid nettosolgt for 13 millioner i august.Listen over de mest populære tradisjonelle fondene toppes ikke uventet av Nordnet Superfondet Norge. Ifølge Nordnet er dette Norges første kostnadsfrie indeksfond og har vært fondsvinneren i Norge siden lansering i mai. Nest mest kjøpte aksjefond er det globale indeksfondet fra DNB, men også fond i mer eksotiske markeder kjøpes nå, noe Franklin MENA (Middle East/North Africa) og Templeton Frontier Markets er eksempler på.- I USA har indeksfond lenge vunnet terreng i konkurransen med de aktivt forvaltede fondene, og en majoritet av kapitalen forvaltes nå i slike fond. Dette er en tendens vi også ser i Norge gjennom at nye innskudd i økende grad går til indeksfond. Det er ennå lenge til vi når amerikanske tilstander her på berget, men tendensen går helt klart i den retning sier Karl Oscar Strøm, Investeringsøkonom i Nordnet, i meldingen.Listen over de mest handlede ETF-ene toppes av trading-orienterte ETF-er som OBX Bull og Bear, samt utenlandske varianter som «Short QQQ» (NASDAQ 100) og Russia Bear 3X. Blant de mer langsiktige plasseringene finner vi verdens største og eldste ETF SPDR S&P 500, og børsindeksfond med eksponering mot både brede markeder, enkeltsektorer og spesifikke investeringsstrategier.- Utvalget av interessante børsindeksfond er virkelig enormt, og det er positivt å se en økende interesse for dette også blant norske investorer. Det er ikke noe vanskeligere å handle disse verdipapirene enn det er å kjøpe en vanlig aksje, sier Karl Oscar Strøm. Han mener det er rom for både gode aktivt forvaltede fond og billige indeksfond i markedet.

Nyheter
Børs