Aksjetabben som kan blakke deg fullstendig

Er du for tøff i trynet på børsen, kan du bli hardt straffet. Lex van Dam, ledende finanspedagog og anerkjent London-forvalter, gir deg sine beste råd.

Lex van Dam. Foto: Lex van Dam Financial Education © 2013-2014.
Personlig økonomi

I tidligere spalter har jeg diskutert de første fire stegene i min 5-Step-Trading®-prosess. Flere detaljer om denne prosessen kan du finne på min nettside lexvandam.com. Det jeg vil snakke om nå er det femte og siste steget, som er risikostyring. Grunnen til at ferske tradere flest feiler, er at de tar for mye risiko. Et ordtak sier at det finnes gamle tradere og modige tradere, men ingen gamle, modige tradere (old, bold traders). Dette betyr at du må kontrollere risikoen om du vil overleve som trader i det lange løp.I risikostyring kommer begrepene marginer og giring (lånefinansiering) inn i bildet. Meglere tillater ofte kundene sine å trade større posisjoner enn summen de skyter inn. For eksempel kan en som skyter inn 1.000 dollar for å kjøpe gull, lett få gire ti ganger, noe som betyr at de kan få kjøpe gull for 10.000 dollar. Stiger gullprisen 10 prosent, vil deres gullbeholdning være verdt 11.000 dollar, og etter å ha solgt posisjonen og returnert innskuddet, vil de ha tjent 1.000 dollar og innskuddet har doblet seg. 100 prosent avkastning er åpenbart fantastisk, så når du har rett vil du ha så høy giring som mulig.

Lex van Dam. Foto: Lex van Dam Financial Education © 2013-2014.
Men hvis gull istedenfor å stige 10 prosent faller 10 prosent, vil gullbeholdningen falle 1.000 dollar og hele innskuddet vil være utradert. I praksis girer mange nybegynnere mye mer, av og til så mye som 100 ganger. Det vil jeg ikke anbefale. Selv om du girer 50 ganger, kan en 2 prosent bevegelse i feil retning utradere deg. Så med mindre du virkelig vil gamble, gir ikke investeringen mer enn maksimalt 10 ganger. Faktisk kan gullprisen bevege seg 10 prosent på en måned, og girer du 10 ganger vil det ta knekken på deg. Å gire fem ganger kan derfor være enda mer passende. Uansett må du aldri spekulere med penger du ikke har råd til å tape.I kurset mitt snakker jeg om ti bud for risikostyring. Noen er ganske greie — for eksempel skal du ta en måneds pause fra tradingen om du taper 10 prosent av kapitalen. Det betyr at du vil ha mer enn nok tid til å hente deg inn og å analysere hvor du gjorde feil. Det er en svært vanlig feil å prøve og ta igjen det tapte så fort som mulig, men dessverre går hastverk og trading ikke sammen. Et annet bud er å forsikre deg om at du trader på riktig pris — dette virker åpenbart, men veldig få har tålmodigheten til å vente og la prisen komme til dem istedenfor å skynde seg inn og betale prisen de ser på skjermen. Det er mye bedre risikostyring å vente på at markedet kommer til deg, og dermed få en bedre inngang. Når dette skjer, er det mye mer sannsynlig at du klarer å holde ut litt lenger, og litt mer sannsynlig at du når det ideelle 3 til 1-forholdet mellom potensiall avkastning og risiko.
Lex van Dam. Foto: Lex van Dam Financial Education © 2013-2014.
At du jevnlig tar deg tid til å analysere dine handler og hva som var bra og dårlig med dem, vil være avgjørende for din suksess som trader. Du trenger evnen til å reflektere over dine prestasjoner og å lære av dine feil. Læringsprosessen stopper aldri. Jeg gjør selv mange feil, så det er aldri kjedelig. Et annet tips for å kontrollere risikoen er å drive porteføljen på et slikt nivå at du fortsatt kan sove om natten. Jeg har hatt mange søvnløse netter i min karriere, og normalt har det betydd at tradingen har kommet litt ut av kontroll. Noen ganger har mine posisjoner vært for store eller tapene for høye. Så få porteføljen din ned på et nivå hvor du får sove igjen.Når alt kommer til alt, er det én del av risikostyringen som ikke kan undervurderes, og det er å ha dine egne, originale idéer i tråd med 5-Step-Trading-metodikken. Fordi hvis du handler på dine egne, originale idéer, vet du hvorfor du faktisk har en posisjon i en bestemt aksje, valuta eller råvare. Det betyr at du vil vite når det egentlige grunnlaget for handelen din ikke lenger er gyldig, og det er tiden for å komme seg ut, muligens lenge før prisen faktisk har gått imot deg.Denne spalten er skrevet av Lex van Dam, hedgefondforvalter i Hampstead Capital i London. Han spesialiserer seg på handel i aksjer, valuta og finansielle derivater.van Dam har også sin egen kursvirksomhet: The Lex van Dam Trading Academy. Les mer hos www.lexvandam.com.