Det kraftige oljeprisfallet rammer ikke bare norsk økonomi.Våre mektige naboer i øst, Russland, er også sterkt preget. Rubelen har svekket seg kraftig, og russerne brukte enorme valutareserver på å støttekjøpe sin valuta, før de oppga fastkurspolitikken tidligere denne måneden.I tillegg raser naturligvis konflikten med Ukraina videre.- Hvordan russisk økonomi vil gjøre det, avhenger i stor grad av nettopp konflikten med Ukraina. Russisk økonomi går noen veldig store strukturelle problemer i møte, sier Helge J. Pedersen til Hegnar.no.
Han er sjeføkonom for Nordea-konsernet, og basert i København.- Som Norge er også Russland altfor avhengige av energisektoren. Russerne har hatt 25 år på seg til å utvikle økonomien sin. De besitter enorme naturressurser og enestående menneskelige ressurser, men sliter med å utnytte dette kommersielt, fortsetter Pedersen.Han mener den økte sentraliseringen vil gjøre det vanskelig å få det optimale ut av russisk økonomi.- For få år siden snakket vi om en potensiell vekstrate på 4 prosent årlig, men fremover tror jeg de skal være glade for 1,5 prosent, sier sjeføkonomen.- Russland må tilpasse seg mye mer til de avanserte økonomiene, og endre sin forretningsmodell og måten de styrer det russiske samfunnet på for virkelig å utnytte mulighetene. Jeg må si jeg har blitt skuffet over utviklingen i Russland de siste årene, fortsetter han.De har også investert mye i å forsvare rubelen?- Ja, vi har sett denne svekkelsen av rubelen. Det betyr også at andre land rammes. Du ser ikke lenger den samme russiske turismen i utlandet, sier Pedersen.Han trekker frem to eksempler: Østerrike og Finland.- Østerrike har som Norge en skiindustri. Russiske turister bruker penger på for eksempel personlige trenere, men nå har deres etterspørsel etter tjenester som dette forsvunnet.- Dette preger også Finland, der russerne har shoppet mye de siste årene. Store kjøpesentre har blitt bygget øst i landet. Hvis de ikke er tomme i dag, mangler iallfall russerne akkurat nå, sier Pedersen til Hegnar.no.Nedturen i Russland rammer ifølge sjeføkonomen kanskje Norden aller mest, men ringvirkningene er merkbare over hele Europa.Eurosonens lokomotiv, Tyskland, slipper heller ikke unna.At henger ifølge Pedersen mest sammen ned usikkerheten rundt Russland, som er et viktig eksportmarked for tyskerne.