På boligjakt i vår? Her er ekspertens beste tips

Dine Penger-veteran har blitt boligorakel.

Personlig økonomi

På sitt landsmøte i mai i fjor vedtok Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) en kursendring som innebærer større fokus på forbrukerne.Som en konsekvens lyste NEF i september ut en helt ny stilling: «forbrukerrådgiver i bolighandelen».Kommer fra Dine PengerOg nå er rådgiveren på plass, foran en hektisk visningsvår.Den som skal hjelpe boligkjøpere (og -selgere) er juristen Carsten Pihl, som har 15 års erfaring med blant annet boligspørsmål i Dine Penger.- Til meg kan en ringe hvis en for eksempel lurer på hvilken informasjon en skal få på visning, hva som er eiendomsmeglerens plikter, eller hva som skal følge med en bolig på overtagelse, sier han i en pressemelding.- Jeg vet det er et udekket behov for hjelp til boligkjøpere og boligselgere. Mange har noe de lurer på, og jeg kan være med å fortelle hvordan regelverket er, og hva konsekvensene av ulike beslutninger vil være, holder rådgiveren frem.- Går ikke videre til megler Pihl understreker at samtalene blir mellom forbrukerne og ham.- Jeg går ikke videre til megleren med problemstillingene, forteller han. Tjenesten, som er gratis, finner du mer om her.Den nyopprettede stillingen blir finansiert gjennom medlemskontingenten eiendomsmeglerne betaler til NEF.- Med denne opplysningstjenesten håper vi å kunne hjelpe forbrukere på begge sider i bolighandelen. Vårt mål er å bidra til større trygghet for forbrukerne og færre konflikter. - Tjenesten vil også gi ny kunnskap om forbrukernes behov og i hvilken grad eiendomsmeglerne tilfredsstiller disse. Vi vil bruke kunnskapen til læring og utvikling, sier administrerende direktør i NEF Carl O. Geving. Fem råd til boligkjøpere1. Les alt nøye! Det er viktig at alle papirer leses nøye for å avdekke boligens stand. De viktigste papirene er dem uten bilder!2. Sjekk kjøkken og bad nøye! Alle rom der det er vann er viktige å sjekke ekstra nøye. Se etter fuktskader under kjøkkenbenken og bak badekaret. Sjekk når badet ble skiftet sist.3. Bruk nesen i kjelleren. I underetasjer og kjellere må du bruke nesen. Lukter det fuktig og mugg? Da kan det være uavdekkede fuktskader. Sjekk når dreneringen for huset ble skiftet sist. Se etter misfarging.4. Sjekk loftet: Ikke bare stikk hodet opp på loftet, men gå opp! Bruk lyset på mobiltelefonen til å sjekke om du ser fuktskader i tak eller på bjelkene. 5. Er det elektriske anlegget i orden? Spør selger og megler, ring eventuelt takstmann! Det holder ikke bare å se i sikringsskapet.

Nyheter
Næringseiendom