Øyner skjerpet skatt på sekundærboliger - håper dokumentavgiften forsvinner

- Regjeringen gjør solide grep, sier meglertopp om dagens boligpakke fra Siv Jensen.

Personlig økonomi

Finansminister Siv Jensen la i dag frem sin mye omtalte boligpakke.Bakgrunnen for denne boligpakken er, ifølge regjeringen, at boligprisene har vokst nesten uavbrutt de siste 20 årene. Husholdningenes gjeld vokser raskere enn deres inntekter, og gjelden har aldri vært høyere.- Regjeringen gjør solide grepSamtidig vil regjeringen legge til rette for at boligbyggingen skal skje raskere og billigere.- På tilbudssiden redegjør regjeringen for mye av det som er gjort allerede av forenklinger i byggeprosesser, tomteregulering og byggtekniske faktorer, sier adm. direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), Carl O. Geving, til Hegnar.no.- Samtidig varsles nye tiltak, og hovedinntrykket for øvrig er at regjeringen har en bred og solid tilnærming til utfordringene, legger han til.- Gjeldsregister positivtDirektøren liker at finansministeren tar initiativet til et gjeldsregister.- For kort tid siden signaliserte regjeringen at den ville overlate dette til private, men at den selv nå vil jobbe for å få et gjeldsregister på plass er positivt, sier han.Geving mener vi har fått en mild innstramning av utlånspraksis, med vekt på avdragsplikt og begrensning i utlån over 85 prosent. - Selv om forskrift er mer rigid enn retningslinjer, balanseres det av en «fartsgrense» som gir banken en viss fleksibilitet til å yte lån til kredittverdige låntakere som ikke oppfyller egenkapitalkravet, sier han.

nef
 - Signaliserer økt hytteskattNår det kommer til boligskatt, øyner NEF-direktøren flere mulige grep.- Regjeringen sier den vil komme tilbake til det skattemessige i sin boligmelding før jul, men også at samlet skattetrykk på bolig ikke skal økes.- Dette tolker vi som et signal på at regjeringen vil vurdere å oppheve eller redusere skattefordeler ved sekundærboliger. Større differensiering i beskatningen av primær- og sekundærboliger vil være bra, og i tråd med det vi har foreslått, fortsetter Geving (bildet over).Han merker seg også regjeringens skryt over økningene i BSU-ordningen (boligsparing for ungdom).- Det er nok et signal om at ordningen ikke fjernes, og det er jo bra. Samtidig gir regjeringens omtale av dokumentavgiften oss et håp om at vi kan bli kvitt denne meningsløse avgiften, sier NEF-direktøren.Les også: Fem lunter som kan detonere boligbomben- Kunne dratt på litt mer Han liker også at regjeringen vurderer en regulering av takstbransjen.- Regjeringen vil få opp bruken av teknisk tilstandsrapport, og ber Finanstilsynet om å se på reglene som dreier seg om meglernes rådgivning rundt denne rapporten.- Vi er glade for fokuset på takstbransjen, men her mener vi regjeringen skynder seg langsomt. Den kunne ha dratt på litt mer og erkjent at den bare må sette i gang en overhaling av avhendingsloven, sier Geving.- Vil følge lokkepriser nøyeNEF er også glade for at finansministeren og regjeringen vil følge nøye med på bruk av lokkepriser, sammen med Forbrukerombudet.- Denne form for markedsføring av boliger er helt uakseptabel - i den grad det forekommer. Regjeringen vil jobbe mot Forbrukerrådet for å bedre informasjonsflyten i bolighandelen, og å gjøre den tryggere. - Mye av dette kjenner vi oss igjen i, avslutter Geving overfor Hegnar.no.

Nyheter
Næringseiendom