Berntsens Seadrill-smell

Analysesjefen i Netfonds gir ikke opp sine favorittaksjer. - Vi ser betydelig oppside i oljeservice, sier han til Hegnar.no.

I vår TV-sending 21. mai i år kunne analysesjef Roger Berntsen i Netfonds avsløre at han hadde gjort store endringer i sin NetfondsXtra-portefølje.Det norske forsvant ut. Det samme gjorde alt av laks. Inn i varmen kom PGS, TGS og - ikke minst - Seadrill, som da utgjorde hele 15 prosent av porteføljen.På en inngangskurs rundt 100 kroner mente Berntsen å ha «kjøpt én krone for 50 øre». Aksjen hadde på det nivået mer enn halvert seg siden Berntsen solgte seg ut av Seadrill i 2012.- Stakkars deg, den aksjen skal jo ned 50 kroner, kommenterte redaktør Trygve Hegnar.- Kan ikke kutte i det uendeligeBerntsen understreket derimot at «dette ikke er et trading bet». - Oljegigantene kan ikke fortsette å kutte i det uendelige. Faller produksjonen, kan kredittratinger ryke. Vi tror Statoil vil være blant de første til å kontrahere rigger igjen, og det vil komme Seadrill til gode, forklarte analysesjefen.- Skal du gjøre noe, må du være i forkant av markedet. Jeg tror vi i løpet av et år vil se denne effekten, og da vil det av verdsettelseshensyn være riktig av oss å gå inn på disse nivåene. Skulle aksjen falle videre, har det ikke noe å si for resonnementet, fortsatte han.Spiser av avkastningenOg falle videre har aksjen gjort. Fra Berntsens inngangskurs på rundt 100 kroner er aksjen ned mer enn 20 prosent til dagens nivå 78,65 kroner.Nedturen i Seadrill går hardt utover avkastningen i NetfondsXtra-porteføljen.NetfondsXtra fikk nemlig en avkastning på minus 4,4 prosent i juni. Det samlede resultatet var minus 2,1 prosentpoeng svakere enn referanseindeksen (OBX).Hittil i år har porteføljen steget 1,5 prosent. Dermed ligger Berntsen 7,1 prosentpoeng etter Oslo Børs.Porteføljen er ned 1,4 prosent siste 12 måneder.Berntsen tar det helt med roEn ferierende Berntsen ser derimot ingen grunn til panikk, og sitter helt rolig.- Når vi først har gjort en sektorrotasjon, sitter vi gjerne i 2-3 år. Usikkerheten i oljeservice er stor, men vi har begynt å se på verdiene i et litt lengre perspektiv.- Når det først snur, vil det snu fort. Vi ser betydelig oppside når ting begynner å bedre seg, sier Berntsen til Hegnar.no torsdag.Og når vil det skje?- Det vil skje først når store oljeselskaper, som Statoil, begynner å få kontroll og oversikt over kostnadene. Vi venter å se denne endringen innen april neste år, svarer analysesjefen.Norwegian klarte seg bestDe tre største postene i porteføljen ved utgangen av juni var Statoil, Norsk Hydro og nettopp Seadrill, med hhv. 29,9, 19,0 og 13,6 prosents vekt.Norwegian gjorde det relativt sett best av NetfondsXtras aksjer i juni. Aksjen steg 7,6 prosent, mens PGS og altså Seadrill var svakest med fall på hhv. 11,6 og 12,8 prosent.Ingen endringer ble gjort i porteføljen i juni.- Vi mener vår portefølje har et oppsidepotensial på 39,5 prosent de neste 36 månedene. Dette er 21,5 prosent mer enn det vi ser for oss at Oslo Børs (OBX-indeksen) har i samme periode, skriver Berntsen.Fondet har 326,1 millioner kroner i forvaltningskapital, fordelt på 595 investorer (privatpersoner, bedrifter, investeringsselskaper og institusjoner).