Sjo har kjøpt Statoil

Odins investeringsdirektør Jarle Sjo har tatt flere grep i porteføljen.

Jarle Sjo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix.

Odin Norge og ansvarlig forvalter Jarle Sjo leverte i juni en avkastning på minus 2,9 prosent.Aksjene som bidro mest til nedturen var Olav Thon, Ekornes, DNB og Tomra, mens Yara, Borregaard og Marine Harvest trakk opp.Sjo ble dermed slått av referanseindeksen Oslo Børs Fondsindeks, som falt 2,2 prosent denne måneden.Hittil i år leder Sjo med 9,1 vs. 8,0 prosent, mens han de siste 12 månedene ligger foran med 13,2 vs. 3,3 prosent avkastning.Over tre år har Odins norske aksjefond 13,8 prosent årlig avkastning i snitt, mot referansens 16,5 prosent.Inn i Statoil, ned i Telenor I løpet av måneden har Sjo kjøpt aksjer i Statoil, mens han har solgt seg helt ut av I. M. Skaugen. I tillegg reduserte han eksponeringen i Telenor.Odin-direktøren viser overfor Hegnar.no til at Statoil-kursen har falt kraftig siden fondet solgte seg helt ut av oljegiganten i fjor sommer. - Selskapet var tidlig ute med å gjøre kutt i investeringene sine for å bedre kontantstrømmen. Hvis de i tillegg klarer å redusere driftskostnadene, vil det kunne hjelpe på inntjeningen til tross for svake energipriser, sier Sjo. - Det er et krevende selskap å prise, men vi tror vi nærmer oss attraktive nivåer, forklarer han videre. Odin Norge har kjøpt aksjer som tilsvarer 2,5 prosent av fondet.- Vi har solgt oss ned i Telenor fordi aksjekursen nærmer seg vår interne verdsettelse. Dessuten frykter vi økt konkurranse i Norden, forklarer Sjo overfor Hegnar.no.- Verden tjener på oljeprisfallOdin-forvalteren lar seg ikke stresse av fallende oljepris, selv om rundt 25 prosent av Oslo Børs er eksponert mot olje og gass. - Noen selskaper på børsen vil få bedre resultater når oljeprisen faller, slik som flyselskaper, cruise og industri som bruker energi til å produsere sine varer, skriver Sjo i juni-oppsummeringen.Han minner også om at de fleste rundt om i verden faktisk tjener på fallende oljepris. - Global økonomisk vekst forventes å øke når energipriser faller, fortsetter investeringsdirektøren.Sjo peker videre på at lavere oljepris ofte fører til svakere norsk krone.- Mange selskaper på Oslo Børs har stor andel av salg gjennom eksport av varer, og har dermed kostnader i kroner og inntekter i utenlands valuta. - En svekkelse i kronen vil dermed føre til bedre marginer for disse selskapene, skriver forvalteren.Fokusert porteføljeEtter disse endringene sitter Odin Norge med 26 investeringer. Porteføljen har dermed gått gjennom en kraftig slankekur, og må karakteriseres som nokså fokusert i forhold til mange andre norske aksjefond.Odin Norges fem største posisjoner per 30/6 var Yara (9,4 prosent), DNB (9,1 prosent), Marine Harvest (6,1 prosent), Borregaard (5,9 prosent) og Telenor (5,4 prosent).