Brutale tap for Berntsen - kutter kraftig i olje og tar inn syv nye aksjer

Analysesjefen i Netfonds ble hardt straffet i august. Nå tar han drastiske grep (utvidet med Berntsens kommentarer).

NetfondsXtra fikk en avkastning på minus 8,1 prosent i august. Det samlede resultatet var minus 0,4 prosentpoeng svakere enn referanseindeksen (OBXEDNB).Hittil i år har porteføljen falt 8,7 prosent. Dermed ligger analysesjef og porteføljeansvarlig Roger Berntsen på etterskudd med 9,3 prosentpoeng i forhold til Oslo Børs.Norwegian bestPorteføljen er ned 12,5 prosent siste 12 måneder.De siste tre årene er gjennomsnittlig årlig avkastning 10,7 prosent, mot 9,0 prosent for referansen.De tre største postene i porteføljen ved utgangen av august var Statoil, Telenor og DNB, med hhv. 19,0, 14,2 og 12,4 prosents vekt.Norwegian gjorde det relativt sett best av NetfondsXtras aksjer i august. Aksjen steg 5,6 prosent.DNB var svakest med minus 11,1 prosent.Endrer mandatetBerntsen tar nå grep og endrer porteføljens mandat.- Grunnet prosess med å forbedre/effektivisere forvaltningen vil porteføljens mandater bli endret gradvis de kommende månedene. Prosessen er ventet å være ferdig innen utgangen av året. (...) I denne forbindelse er porteføljen endret fra forrige periode, skriver Berntsen.Blant endringene som gjøres er utskiftning av referanseindeksen OBX med det som ifølge analysesjefen er «markedets rimeligste indeksfond», OBXEDNB.- Investorene ønsker seg en portefølje med mindre «tracking error», og derfor tar vi nå ned den aktive andelen. Det vi vil med dette er bare å hjelpe investorene med å orientere seg, sier Berntsen til Hegnar.no.Og fra å kunne inneholde «minimum ni og maksimum 15 aksjer», kan porteføljen ifølge det nye mandatet bestå av mer enn 15 aksjer.Syv nye aksjer innPorteføljen består nå av 16 aksjer, mot ni aksjer ved utgangen av juli.Nye aksjer i porteføljen er Telenor, DNB, Yara, Marine Harvest, RCCL, Schibsted A og Frontline.Alle kursmål og potensielle oppsider er tilsynelatende fjernet siden forrige oppdatering, men Berntsen understreker overfor Hegnar.no at nye og oppdaterte kursmål kommer i neste oppdatering om en måneds tid.Kutter kraftig i olje Oljeeksponeringen er tatt merkbart ned. Statoil er fortsatt største aksje i porteføljen, men nå med en vekt på 19,0 prosent (ned fra 30,1 prosent for én måned siden).Seadrill hadde ved utgangen av august en porteføljevekt på 3,6 prosent, mot 12,6 prosent én måned tidligere.Berntsen erkjenner at det har vært et dårlig år, men angrer ikke på oljeservice-satsingen.- Vi har tapt 9-10 prosent på sektorvalget vi tok for et halvt år siden. Samtidig var vi mer enn 10 prosent foran markedet i fjor, så du kan si at det er denne meravkastningen vi nå har mistet, sier han til Hegnar.no.- Det er ikke til å legge skjul på at timingen på økningen i oljeservice var dårlig, men angre gjør vi ikke. Oppturen vil komme, fortsetter Berntsen.Fondet har 285,7 millioner kroner i forvaltningskapital, fordelt på 610 investorer (privatpersoner, bedrifter, investeringsselskaper og institusjoner).Juli-porteføljen her.August-porteføljen