Endret plutselig skatteregler

Nå skal det bli vanskeligere for store internasjonale konsern å shoppe skatteregler.

Hans Christian Holte - Foto: Finansavisen

OECD innførte mandag med umiddelbar virkning en tolkning av skatte­regler, som ifølge Deloitte vil gi kraftig skatteøkning for mange internasjonale konserner, skriver Dagens Næringsliv.- OECD har myndighet til å endre reglene, men det var overraskende for oss at det får umiddelbart virkning. Vi får nå en uklar situasjon. For mange er det vanskelig at et regime blir endret over natten. OECD vil nok hevde at dette bare er en presisering, men for mange bedrifter er dette en endring av rettstilstanden. For mange globale selskaper vil dette gi betydelig økte skatteutgifter, sier partner i Deloitte advokatfirma, Rolf Saastad, til avisen.Mange internasjonale konserner shoppe i dag skatteregler og har plassert virksomheter i land med lav skatt. Disse må nå i større grad dokumentere hva som skjer i selskapene.Skattedirektør Hans Christian Holte trekker overfor DN frem to av OECDs forslag, som han synes er positive og potensielt viktige. Det første er at OECD skal opprette en database med åtte nøkkeltall som skattemyndighetene i alle land skal få tilgang til, og det andre er at det opprettes en bindende voldgiftsordning, hvor bedriftene kan velge å gå til voldgift for å få avklart skattetvister dere flere land er involvert.- Det er ganske åpenbart at det er en lang vei å gå fra gode forslag og intensjoner til vi får et godt internasjonalt rammeverk som møter disse utfordringene på en god måte. At landene innfører reglene på nasjonalt plan er også helt avgjørende, sier Holte til avisen.