Melk hjelper ikke mot beinskjørhet hos eldre

En studie av den tilgjengelige forskningen om beinskjørhet og kosthold, viser at det et kosthold rikt på kalsium ikke gir bedre beskyttelse mot å brekke armer eller bein.

Ku på beite Melkeku Jordbruk Livet på landet Dyrehold Foto: Frank May / NTB scanpix

Personer over 50 år som får i seg mye kalsium fra melk, ost eller yoghurt, har like stor risiko for bruddskader som dem som har et lavere kalsiuminntak, skriver forskning.no og viser til en såkalt metastudie publisert i British Medical Journal. Studien samler relevant forskning på området.I artikkelen står det også at bevisene for at kalsium i pilleform kan redusere risikoen for brudd er svake og ikke entydige. Forskerne som står bak studien, finner heller ikke bevis for at det hjelper å tilsette D-vitamin i melken for å motvirke beinskjørhet. Derimot fant de en sammenheng mellom mye melkedrikking og økt dødelighet blant eldre.Norge er på verdenstoppen i bruddskader. Mest alvorlig er hoftebrudd, som ofte rammer kvinner med redusert beinmasse. Risikoen for brudd øker kraftig fra 70 års alder. En beregning gjort i 2012 konkluderte med at hoftebrudd koster det norske samfunnet 2 milliarder kroner hvert år. (©NTB)