- Risikerer å ende med en millionregning

Sylvi Listhaugvil innføre samme skatt ved salg av landbrukseiendommer i og utenfor familien. Det forslaget blir slaktet av Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Fra Jæren. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpix.

I neste års statsbudsjett kutter landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) gevinstbeskatningen på salg av alminnelige landbrukseiendommer, samtidig som hun fjerner skattefritaket for salg internt i familien, skriver Dagens Næringsliv.- Vi vil stimulere til økt salg. Mange skog- og jordbrukseiendommer er små. Ved samarbeid mellom naboeiendommer eller kjøp av flere skogteiger vil man kunne sikre seg en mer effektiv drift og lønnsom drift, sier Listhaug til avisen.Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum slakter imidlertid forslaget, og mener det vil straffe familiebøndene hardt.- Jeg synes det er drøyt. Forslaget vil gjøre det voldsomt mye dyrere for gårdbrukere å overdra eiendommene til ungene sine. Hvis de nye reglene trer i kraft, risikerer de med odelsrett å ende med en millionregning, sier han.Ifølge DN har det de siste årene blitt omsatt omtrent 9.000 jordbrukseiendommer årlig, hvorav cirka 60 prosent av disse ble overdratt internt i familien.