Sjo kjøpte seg opp i Statoil - kvittet seg med B-aksjer

Odins investeringsdirektør tror oljeprisen bunner ut. Disse aksjene liker han aller best akkurat nå.

odin

Odin Norge og ansvarlig forvalter Jarle Sjo leverte i september en avkastning på minus 1,4 prosent.Dermed slo han referanseindeksen Oslo Børs Fondsindeks, som falt 2,2 prosent denne måneden.Aksjene som tynget mest var DNB, Yara, Sparebank 1 Midt-Norge og Subsea 7, mens Marine Harvest, Atea, Tomra og Salmar trakk opp.Hittil i år er Sjo foran markedet med 3,0 vs. 0,4 prosent, mens han de siste 12 månedene ligger langt foran med pluss 7,5 vs. minus 2,8 prosent avkastning.Over tre år har Odins norske aksjefond 10,0 prosent årlig avkastning i snitt, mot 9,9 prosent for referansen.Kjøpte enda mer i StatoilOdin Norge-forvalteren valgte i september å kjøpe seg ytterligere opp i Statoil.- Jeg ønsket å ha noe mer oljeeksponering i porteføljen, ettersom det kan være ting som tyder på at oljeprisen er i ferd med å bunne ut på disse nivåene. Med økt etterspørsel etter olje og redusert tilbud, vil markedsbalansen kunne bli bedre fremover, forklarer Sjo overfor Hegnar.no.- Statoil reduserer kostnader, både drifts- og investeringskostnader, i tillegg til å forenkle utbyggingsprosjekter. Aksjekursen har falt mye siden vi solgte oss helt ut i fjor sommer, legger han til.Tomt for Schibsted B-aksjerVidere tømte han fondet for Schibsted B-aksjer.- Odin er en aktiv eier, og vi ønsker å stemme for våre eierandeler i norske børsnoterte selskaper. Det er derfor viktig for oss å eie aksjer som har full stemmerett, skriver Sjo i rapporten.Han viser til at Odin stemte imot at selskapets aksje skulle splittes i en A-aksje og en B-aksje.- Etter splitten har B-aksjen blitt handlet til en økende rabatt i forhold til A-aksjen. Selskapet gjorde en emisjon i B-aksjen som vi ikke deltok i.- Emisjonen ble gjort på 246 kroner. Aksjen sluttet på 278,90 kroner samme dag, heter det videre.- Tok to år å komme seg utSjo kan også fortelle at Odin Norge solgte sine siste aksjer i Wilh. Wilhelmsen B i august i år.- Svak likviditet har gjort at fondet har brukt over to år på å selge seg ut av posisjonen, skriver han, og viser til at Wilh. Wilhelmsen har to aksjeklasser.I tillegg er Wilh. Wilhelmsens største eierandel, Wilh. Wilhelmsen ASA, børsnotert.- Markedet har dermed tre aksjer som gir relativ lik eksponering. Rabatten i Wilh. Wilhelmsen er stor,men det er lite som tyder på at dette vil endres fremover, mener Sjo.Fokusert porteføljeOdin Norge sitter igjen med i alt 27 investeringer etter å ha gått gjennom en kraftig slankekur, og må karakteriseres som nokså fokusert i forhold til mange andre norske aksjefond.Odin Norges fem største posisjoner per 30/9 var Yara (8,9 prosent), DNB (8,3 prosent), Marine Harvest (7,3 prosent), Statoil (6,3 prosent) og Borregaard (6,0 prosent).