Skattevri kan redde småfelt

SR-Banks sjeføkonom foreslår skatteomlegging som kan gjøre flere selskaper interessert i utbygging av småfunn.

Kyrre Knudsen, seniorøkonom i SpareBank 1 SR-Bank Iván Kverme/Finansavisen

SR-Banks sjeføkonom Kyrre Knudsen mener en billig omlegging av oljeskatten kan gjøre langt flere oljeselskaper interessert i å bygge ut små funn, skriver Dagens Næringsliv.Knudsen foreslår rett og slett at oljeselskapene får refundert sine kapitalutlegg årlig i utbyggingsfasen, i stedet for å skrive dem av mot inntektene etter at feltet er kommet i produksjon.- De mindre selskapene på norsk sokkel møter en kapitalvegg når de skal bygge ut oljefelter. Det gjør at mange mindre felt ikke bygges ut fordi de små selskapene ikke har mulighet til å finansiere utbyggingen, sier Knudsen til avisen.Oljeveteranen Erik Haugane, som for ikke lenger siden startet oljeselskapet Okea sammen med blant annet tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe, liker forslaget.- Man behøver ikke å lage en refusjonsordning nøyaktig som for leting. Det trenger ikke å være slik at man får en statsgaranti man kan pantsette mot banklån. Bare staten gjør opp skatteregningen årlig, vil det være en stor forbedring, sier han til DN.