Største uttrekk av aksjefond siden 2010

- Selv om det ikke er veldig mange millioner som trekkes ut må vi tilbake til 2010 for å finne tilsvarende, sier Karl Oscar Strøm, investeringsøkonom i Nordnet.

Småsparere og investorer nettosolgte tradisjonelle fond for 16 millioner gjennom Nordnet’s fondstorg i september, noe som er det høyeste uttaket siden august 2011. Også børshandlede fond (ETF’er) ble solgt for 13 millioner, noe som gjør septembers netto fondssalg til det høyeste siden mai 2010, skriver Nordnet i en fersk pressemelding.Samlet omsetning av fond og ETFer var på høye 2,26 milliarder, kun slått av rekordaktiviteten under børstoppen i april. Nordnetkundene solgte rentefond for netto 43 millioner, mens kombinasjonsfond ble kjøpt for netto 24 millioner og rene aksjefond for 2,6 millioner.- Selv om det ikke er veldig mange millioner som trekkes ut må vi tilbake til 2010 for å finne tilsvarende. I en normal måned har vi som regel betydelig nettokjøp av fond på grunn av mange spareavtaler, sier investeringsøkonom Karl Oscar Strøm i en kommentar.- Det er også vanligere å se skifter mellom aksje- og rentefond, enn at pengene settes helt på sidelinjen. Det er meget mulig mange nå avventer markedsuroen og vil ha kontanter lett tilgjengelig for å gjøre gode kjøp, sier Strøm.Av enkeltfondene peker norske og europeiske indeksfond seg ut som populære kjøp, mens fond og ETF’er knyttet til Bioteknologi florerer på listen over de mest solgte.- Bioteknologi har vært en vinnersektor internasjonalt siden 2008, og den sterke oppgangen har gjort fondene populære blant investorer. Vinneraksjer i gode tider er imidlertid ofte det motsatte i dårlige tider, og vi ser at mange har tatt gevinst i disse fondene de siste 2 måneder, sier Strøm ifølge pressemeldingen.Ifølge ham har sektoren også korrigert kraftig, med et kursfall i størrelsesorden 30% siden toppen i juli.