Butikkene kaster 30 prosent færre egg

Norske butikker kaster over 30 prosent færre egg nå enn i 2010. Samtidig jobber regjeringen for å få unntak fra EUs regler om best-før-merking for å redusere kastingen ytterligere.

egg
Personlig økonomi

I 2011 viste tall fra matkastingsprosjektet ForMat at norske butikker kastet 850 tonn friske egg i året, noe som tilsvarer 12,9 millioner egg totalt og over to egg per innbygger.– Eggkasting i butikk gikk ned med over 30 prosent fra 2010 til 2014. Eggsvinn har gått ned i handelen, og forbrukerne sier de har blitt mer bevisstgjorte og kaster mindre, sier kommunikasjonsansvarlig Anne Marie Schrøder i Matvett til Nationen.ForMat-prosjektet skal bidra til å redusere matsvinnet i Norge og er eid og blir drevet av Matvett.EU skjerpet inn reglene for holdbarhetsmerking av egg i 2000 på grunn av utfordringer med salmonella i flere EU-land. Regelendringen medførte at Norge måtte redusere holdbarhetstiden for egg fra 45 til 28 dager. EU-regelverket sier at egg ikke kan selges til forbrukeren senere enn 21 dager etter verpedato.Regjeringen jobber for å få unntak fra EU-reglene, siden Norge ikke har utfordringer med salmonella. I tillegg blir egg i Norge, i motsetning til i flere EU-land, oppbevart kjølig fra de forlater produsenten og til de når forbrukeren. (©NTB)