Salget av nye boliger kraftig opp i år, men her står det stille nå

Øst trekker opp, vest trekker ned.

Boligbygging. Foto: Finansavisen.
Personlig økonomi

Samfunnsøkonomisk Analyse har i dag sluppet en ny rapport om nyboligsalget i Norge (Econ Nye Boliger).Denne viser at det i de siste to månedene (oktober-desember) har blitt solgt 2.897 nye boliger i Norge, omtrent det samme som i forrige tomånedersperiode.Salget utgjør 18 prosent av boligene som har vært til salgs, samme salgstakt som ved forrige korsvei (for to måneder siden) og for ett år siden.I løpet av 2015 ble dermed 16.780 nye boliger solgt i Norge, 4.800 flere boliger enn i fjor. Dette tilsvarer en oppgang på 40 prosent.Stillstand i vestMen de regionale forskjellene er stadig store.Østlandet hadde klart høyest salgstakt i oktober-desember med 24 prosent, foran Midt-Norge på 16 prosent og Nord-Norge på 15 prosent. Vestlandet og Sørlandet lå lavest med en salgstakt på hhv. 10 og ni prosent.I Stavanger var salgstakten kun tre prosent, mot 33 prosent i Oslo.Salgstakten tilsvarer nyboligsalget siste to måneder i prosent av antall til salgs (som er antallet usolgte for to måneder siden + antallet nye boliger som har blitt lagt ut for salg siden da).Klart dyrest i OsloStatistikken omfatter 38.183 boliger fordelt på 1.567 prosjekter. I desember var 13.537 av disse usolgte.Beholdningen av usolgte boliger har økt med drøyt 696 siden oktober, og oppgangen skyldes at mange nye boliger har blitt lagt ut for salg.Kvadratmeterpris på alle boligene i statistikken er i snitt 46.500 kroner.Oslo ligger høyest med 66.100 kroner, mens Stavanger er nærmest med 56.200 kroner.I Tromsø, Bergen og Trondheim var prisene drøyt 51.000 kroner.I typiske distriktsfylker er prisnivået rundt 35.000 kroner per kvadratmeter.