Nordmenns USA-ferie er ikke truet

USA strammer inn avtalen om visumfrihet, men justisminister Anders Anundsen (Frp) lover at nordmenn fortsatt kan feriere fritt.

Personlig økonomi

– De signalene vi har fått i dag er at Norge fortsatt vil være et av landene som omfattes av avtalen om visumfrihet, sier Anundsen.Justisministeren har tirsdag hatt møter med blant annet statsadvokat Loretta Lynch, FBI-sjef James Comey og minister for nasjonal sikkerhet, Jeh Johnson, i Washington.«Visa Waiver»-avtalen omfatter i dag Norge og 37 andre europeiske land.Kongressen vurderer avtalenKongressen har de siste månedene vært svært opptatt av avtalen som gir nordmenn mulighet til å søke om ESTA-adgang. I desember vedtok den innskjerpinger i avtalen. Enkelte sterke røster i Kongressen har ønsket å gå så langt som å kaste hele avtalen. Det ville innebære at alle nordmenn som ville på ferie til USA måtte søke om visum ved personlig oppmøte på ambassaden. Den prosessen kan ta uker eller måneder.– Avtalen om visumfrihet er USAs egen avtale. Derfor står de selvsagt fritt til å gjøre som de vil med den. Men det er absolutt ingenting fra de møtene jeg har hatt som tyder på at det blir ytterligere innstramminger i avtalen. Det er viktig for de hundretusener av nordmenn som reiser til USA hvert år, sier Anundsen.I 2014 reiste 300.000 nordmenn til USA med ESTA. 25.000 reiste med et mer permanent visum.

Nyheter
Politikk