Nordmenn bærer årlig rundt 200.000 tonn ved inn i hyttene sine, og flere og flere hytteeiere skaffer seg effektive og rentbrennende ovner. Men hvor rent og effektivt vedovner brenner er avhengig av vedlikehold og fyringsteknikk, skriver .– Vedfyring som erstatter oljefyr og parafin er bra for klimaet. Utfordringen er at vedovner slipper ut små partikler som er farlige når konsentrasjonene i lufta blir for høye. Det er ikke noe problem i påskefjellet, men i byene bidrar vedfyring til helseskadelige nivåer av luftforurensning, heter det i artikkelen.Miljødirektør Ellen Hambro oppfordrer nå nordmenn til å benytte påsketuren til å sjekke og rense vedovnen på hytta.– Jobben du gjør der, gir deg mer varme for penga. Så sjekker du ovnen hjemme når påsken er over. Da bidrar du også til bedre byluft, sier Hambro.Direktoratet påpeker at noe av det viktigste en ovnseier kan gjøre, er å sørge for hele dørpakninger. En ny rapport fra SINTEF som er laget på oppdrag fra Miljødirektoratet, viser at dårlige dørpakninger og sotbelegg i ovnen reduserer effekten og øker klima- og helseskadelige utslipp kraftig. (©NTB)