Ryddesalg i Holberg: 13 aksjer rett ut, to nye inn

Holberg Fondene slanker porteføljene. Det synes på avkastningen.

europris
Personlig økonomi

Holberg Norge fikk i mars en avkastning på 2,6 prosent.Ansvarlig forvalter Robert Lie Olsen og hans co-pilot Tony Fimreite slo dermed referanseindeksen Oslo Børs Fondsindeks, som steg 0,9 prosent denne måneden.Så langt i år er fondet ned 0,2 prosent, mens referansen har falt 5,8 prosent.De siste 12 månedene er fondet ned 4,2 prosent, mot 4,7 prosent nedgang for referanseindeksen.RyddesalgI denne perioden har særlig Bakkafrost og Austevoll Seafood trukket opp, mens Nordic Nanovector og Norsk Hydro har vært de største taperne.Holberg Norge konsentrerte i løpet av mars porteføljen ytterligere, går det frem av en månedsrapport.Fondet solgte seg helt ut av Prosafe, Q-Free, Odfjell, Opera, RenoNorden, PGS, Nordic Nanovector, Salmar, Sparebanken Vest, PCI Biotech og Bergen Bio.Midlene er i hovedsak brukt til å vekte seg opp i eksisterende porteføljeselskaper som Weifa, Europris, Protector Forsikring, Vistin Pharma, Subsea 7, Tomra, DNB, TTS, Medistim og Spectrum.Ny aksje innI tillegg har fondet kjøpt seg inn i Multiconsult, et av Norges største konsulentselskaper, med virksomhet innen bygg/eiendom, industri, olje/gass, infrastruktur og naturressurser.- Selskapet prises vesentlig lavere enn sine svenske konkurrenter, til tross for stabilt god lønnsomhet, forklarer forvalterne.De legger også vekt på en kapitallett modell som gir høy fri kontantstrøm.- Selskapets kapitalstruktur gjør at en høy andel av resultatet blir omgjort til fri kontantstrøm. Multiconsult har en sterk balanse og er i netto kontantposisjon, heter det videre.Til slutt tar vi med at Holberg Norges fem største poster (per 31/3) er Subsea 7 (6,8 prosent av fondet), DNB (6,5 prosent), Europris (5,6 prosent), Yara (5,3 prosent) og Bakkafrost (5,1 prosent).Norden-fond godt foranLie Olsen og Fimreite har også ansvaret for Holberg Norden, som i mars fikk en avkastning på 3,6 prosent.Referanseindeksen VINX Benchmark Cap steg til sammenligning 1,4 prosent denne måneden.Så langt i år er fondet ned 2,3 prosent, mens referansen har falt 6,4 prosent.De siste 12 månedene er fondet opp 11,5 prosent, mot 0,1 prosent nedgang for referanseindeksen.I denne perioden har særlig Bakkafrost og DSV trukket opp, mens SKF (B-aksje) og DNB har vært de største taperne.Flere aksjer ut, Europris innI mars solgte fondet seg helt ut av Weifa, Vistin Pharma, Wilh. Wilhelmsen og TTS, i tillegg til Addlife, en «spin off» fra svenske Addtech.Samtidig tok forvalterne inn norske Europris som en ny investering for fondet. Selskapet eier ifølge Holberg 166 butikker selv, mens 63 er på franchise.Europris oppgis å ha overtatt 49 franchisebutikker siden 2011, og åpner 8-10 nye butikker i året.- Europris opererer kun i Norge og fremstår som attraktivt priset med en sterk operasjonell drift. Sentrale personer i ledelsen er betydelige aksjonærer, forklarer duoen. Hennes & Mauritz størstDe fremhever også her en kapitallett modell og en høy, lønnsom vekst.- De siste fire årene har driftsmarginen ligget stabilt rundt 11 prosent. Den kapitallette modellen gjør at selskapet kan investere store deler av sin frie kontantstrøm til høy rentabilitet. Dette bidrar igjen til høy vekst i fortjenesten. Våre estimater indikerer en rentabilitet på 40 prosent på nye butikker, heter det videre i fondsrapporten for mars.Holberg Nordens fem største poster (per 31/3) er Hennes & Mauritz (6,8 prosent av fondet), Novo Nordisk (6,5 prosent), Subsea 7 (6,3 prosent), Hoist Finance (5,8 prosent) og Kungsleden (5,1 prosent). 

holberg
aksjefond
robert lie olsen
europris
multiconsult
Nyheter
Personlig økonomi