Tar pengene ut av banken - kjøper gull og pengeskap

Negative renter fører til økt etterspørsel etter gull og pengeskap.

Publisert 15. april 2016 kl. 10.19
Oppdatert 15. april 2016 klokken 10.29
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 253 ord
Salget av gullbarrer steg med 35 prosent fra fjorårets første kvartal til samme periode i år, ifølge Bloomberg. Etterspørselen skal ha økt kraftig i kjølvannet av sentralbankens senking av styringsrenten til minus 0,1 prosent på tampen av januar.Finansavisen kan fortelle at det ble solgt 8.192 kilo gull, til en verdi av rundt 2,8 milliarder kroner.Fare for «bank run»Douglas Casey i Casey Research frykter at negative renter kan skape et «bank run,» hvor stadig flere ønsker å tømme sine kontoer.«Snittpersonen vil nekte å betale for å ha penger i banken,» skriver han til sine abonnenter.«Folk vil ta ut kontanter og lagre dem hjemme; de vil plassere dem i et pengeskap eller i en madrass.»Spådommen er ikke fullt så urealistisk som den kan virke: Ifølge Wall Street Journal har også etterspørselen etter pengeskap økt kraftig i Japan. En større forhandler meldte at omsetningen steg med 350 prosent i februar, etter at styringsrenten ble kuttet til under null.Utilsiktede konsekvenserAdm. direktør Larry Fink i BlackRock, verdens største kapitalforvalter, advarer på sin side at dagens pengepolitikk kan virke mot sin hensikt.Han påpeker at rentepapirenes lave avkastning tvinger folk til å spare større beløp for å kunne pensjonere seg.«Dette har mye å si for den økonomiske veksten: De som sparer for å trygge sin alderdom er nødt til å redusere forbruket, dersom de skal nå sine inntektsmål som pensjonister, og dessuten må pensjonister med lavere renteinntekter stramme inn,» advarer han i en melding til Blackrocks aksjonærer.«En pengepolitikk utformet for å skape vekst risikerer dermed å redusere det private forbruket.»