Penger å tjene på gull - slik gjør du det enkelt

Gullprisene stiger, og investorene har flere alternativer enn noen gang for å eksponere seg mot det edle metallet.

Personlig økonomi

Målt i dollar er gullprisen ned 2,7 prosent den siste måneden, men opp 14 prosent siden nyttår.Oppturen er kommet etter tre år på rad med fall og gullprisen ligger fremdeles 36,3 prosent under all-time high.Oppturen skyldes delvis at USAs valuta har svekket seg, men selv målt i norske kroner er det edle metallet blitt ti prosent dyrere, skriver Finansavisen.Hvorfor kjøpe gull?Ifølge investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Management er forhåpninger om ytterligere prisoppgang ikke den eneste grunnen til å kjøpe gull.- Dersom de historiske korrelasjonene gjentar seg, vil en eksponering mot gull kunne redusere risikoen i en global aksjeportefølje, hevder han ifølge Finansavisen.Næss’ analyse viser at en portefølje bestående av en tredel gull og to tredeler MSCIs globale aksjeindeks siden 2004 ville ha hatt en volatilitet på 12,9 prosent - mot 18,7 og 15,7 prosent for henholdsvis gull og aksjer alene. I tillegg ville avkastningen for den kombinerte porteføljen ha vært over et prosentpoeng høyere enn for bare aksjer.Så hvordan kjøper man gull?Et lettvint alternativ er børsnoterte gullfond som SPDR Gold (GLD) og iShares Gold Trust (IAU). Disse handles som aksjer og koster dermed lite å kjøpe eller selge.- GLD har eksistert siden 2004, og avkastningen har vært den samme som gullprisen fratrukket det årlige honoraret på 0,4 prosent, tilføyer Næss overfor Finansavisen.Har du en mer avansert tradingplatform, får du også tilgang til gull i spotmarkedet.Her handles metallet på samme måte som valuta, og du kan dermed oppnå svært høy giring - typisk opptil 500 ganger.Et tredje alternativ er å kjøpe fysisk gull, det være seg i form av gullbarrer, mynter eller smykker. En ulempe er ifølge avisen at transaksjonskostnadene er høyere enn i finansmarkedet.Finansavisen finner du her!

gull
råvarer
investeringer
Nyheter
Personlig økonomi