<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Pensjonistene får 2,5 prosent mer i år

Årets trygdeoppgjør er i havn. Og pensjonistene er skuffet og forbannet over å måtte tåle nedgang i kjøpekraft i enda et år.

Publisert 19. mai 2016 kl. 15.17
Oppdatert 19. mai 2016 klokken 15.19
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 289 ord
Jan Davidsen. Foto: Scanpix

Ifølge Aftenposten er reaksjonene blant pensjonistenes organisasjoner så sterke at de nekter å skrive under på avtalen om årets trygdeoppgjør.Det skal gi en inntektsvekst i år på 2,5 prosent for landets pensjonister. Men trukket fra reguleringssatsen på 0,75 prosentpoeng er fasiten svekket kjøpekraft for andre året på rad – siden inntektsveksten etter fratrekket blir lavere enn den ventede prisveksten i år på 2,5 prosent.– Vi er veldig skuffet og litt forbannet. Vi hadde i hvert fall trodd at man i disse dårlige tidene sørget for at pensjonistene fikk den samme reguleringen som lønnstakere. Vi krever ikke mer enn andre, men det samme, sier Jan Davidsen, leder i Pensjonistforbundet.- Regjeringen ofrer pensjonisteneArbeidsgiverne og arbeidstakerne i frontfaget er enige om at et lønnsoppgjør på 2,4 prosent er innenfor hva økonomien kan tåle i år. Teknisk beregningsutvalg venter en prisvekst på 2,5 prosent.* 1G er etter at trygdeoppgjøret trer i kraft 92.576 kroner.* Lønnsveksten fra 1. mai, da oppgjøret trer i kraft, er 2,78 prosent.* Løpende alderspensjon øker med 2,01 prosent etter at reguleringssatsen er trukket fra – med andre ord godt under ventet prisvekst i år.– Vi beklager at regjeringen ofrer de enslige alderspensjonistene i årets trygdeoppgjør, sier forhandlingsleder Erik Orskaug i Unio.Unio: - 1,1 prosent mindreHan framholder at regjeringen gjennom statsbudsjettet har prioritert å øke grunnpensjonen for gifte og samboende. Når disse får en økning i grunnpensjonen fra 0,85G til 0,90G fra 1. september, blir resultatet på årsbasis et lavere realinntektstap enn for de enslige alderspensjonistene.– Enslige alderspensjonister får en realinntektsnedgang på 1,1 prosent i år, mens gifte og samboende vil få om lag det halve tapet. Det blir andre år på rad at alderspensjonistene får realinntektstap, sier Orskaug.Trygdeoppgjøret omhandler inntekten til over 868.000 alderspensjonister, 317.100 uføre og en rekke andre grupper. (©NTB)