Norsjø ferieland, Akkerhaugen, Telemark, Flom

Vannskader hvert niende minutt

Det avdekkes en vannskade i leiligheter, hus og hytter hvert niende minutt her i landet, viser Finans Norges vannskadestatistikk.

De tre første månedene i år rapporterte forsikringsselskapene om drøyt 15.000 vannskader og erstatninger på 620 millioner kroner. Og antallet vannskader har økt kraftig de siste årene.– Det er større sannsynlighet for å få enn vannskade enn både innbrudd og brann til sammen, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.Det er 6 prosent flere vannskader nå sammenlignet med samme periode i fjor. Erstatningsutbetalingene øker med så mye som 15 prosent.De fleste vannskadene skyldes ulike former for rørbrudd inne i boligen. Sist vinter var det en betydelig økning av vannskader som skyldes frost. Det har ikke vært så mange frostskader siden den kalde vinteren i 2010 og 2011.Hyppigheten av kraftig nedbør har økt over de fleste landområder og klimaendringene kommer til å gi større lokale nedbørsmengder flere steder både i Norge og i resten av verden i årene som kommer.Mange norske kommuner har iverksatt store utbedringer av det kommunale rørsystemet, men noen steder gjenstår det fortsatt viktig arbeid med å utbedre rørsystemene.– Det må dessuten være mulighet for naturlige vannveier, slik at vannet kan renne unna når regnet pøser ned, sier Neverdal. (©NTB)


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også