Delphi: - Mer å hente i laks

«Orakelet» i Delphi har slått markedet 15 måneder på rad.

Mens Holbergs norske aksjefond Holberg Norden matchet markedet og steg 3,3 prosent i mai, klarte Delphi Nordic det dobbelte.Med avkastningen på 6,6 prosent slo forvalter Øyvind Fjell dermed referanseindeksen VINX Benchmark Cap for 15. måned på rad.- Har unngått taperneSå langt i år er fondet opp 2,2 prosent, mens referansen er ned 3,9 prosent.- Å finne vinnerne er én ting, men det viktigste er at vi har vært flinke til å unngå taperne. I år har nordiske teknologiaksjer opplevd store kursfall, sammen med giganter som H&M, og det har dratt ned markedsavkastningen. Heldigvis har vi ikke eid selskaper som Ericsson, Nokia eller Fingerprint Cards, sa Fjell i et intervju med Finansavisen sist helg.De siste 12 månedene kan forvalter Øyvind Fjell skilte med 24,2 prosent avkastning, mens referanseindeksen har steget 3,6 prosent.Over tre år har Fjell klart 34,1 prosent i snitt per år, mot referansens 15,3 prosent.Ifølge Fjell bidro alle de fire nordiske børsene til positiv avkastning i mai måned.- Det må likevel sies at det er vanskelig å peke på én enkelt driver for oppgangen, men av og til kan fraværet av negative nyheter være nok til å løfte markedet - spesielt om forventningene allerede er lavt stilt, skriver han i en mai-oppsummering.- Mer å hente i laksPå sektornivå presterte defensivt konsum, godt hjulpet av lakseoppdretterne.- Vi har som kjent hatt eksponering i flere av disse i lengre tid, med Marine Harvest og Bakkafrost som våre favoritter. Utover dette har vi noe eksponering i Austevoll og Grieg Seafood i skrivende stund, slik at vår totale eksponering mot dette temaet i skrivende stund utgjør 5,5 prosent av porteføljen, fortsetter Fjell.- Selskapene har hatt en fantastisk reise de siste årene, og med begrenset nedside på lakseprisen på kort sikt og en sterk kontantstrøm de neste par årene, synes vi fortsatt at det er mer å hente her, føyer han til.Energi var den svakeste sektoren i mai, men er likevel den nest sterkeste hittil i år.- Statoil falt fem prosent i perioden tross stigende oljepris. Vi synes at risk/reward er god i Statoil på dagens kurser, og mener fortsatt at fundamentale krefter vil kunne føre oljeprisen oppover fra dagens nivåer, skriver forvalteren.Biotek-rakettHan gleder seg over at Genmab steg over 27 prosent i løpet av måneden, blant annet etter å ha meldt om knallsterke resultater for sitt viktigste produkt, Darzalex, i pågående studier innenfor benmargskreft.- Dette gjør at sjansene er svært gode for at produktet vil kunne brukes som standardbehandling innenfor denne kreftformen. Pandora hadde også en strålende måned, opp 18 prosent, etter å ha meldt om resultater i 1. kvartal som var godt foran analytikernes forventninger. Selskapet synes moderat priset gitt den sterke veksten og høye kontantstrømmen, og forblir en favoritt hos oss, kan Fjell fortelle.- Også Huhtamäki fortjener å trekkes frem. Selskapet steg 11 prosent i løpet av måneden, også det på gode resultater, legger han til.Tar mer bankI løpet av måneden kjøpte Fjell aksjer i Swedbank, «som et spill på en sterk svensk økonomi».- Samtidig ser selskapet ut til å klare fremtidige kapitalkrav ganske greit. Uroen rundt selskapets ledelse ser ut til å ha lagt seg, og dermed inkluderes Swedbank som et komplement til vårt andre spill på den nordiske banksektoren, Danske Bank, avslutter «orakelet» i Delphi.De fem største postene i Delphi Nordic er (per 31/5) Novo Nordisk (8,38 prosent), Genmab (7,93 prosent), Pandora (7,22 prosent), Vestas Wind Systems (6,60 prosent) og Statoil (4,41 prosent).Vi gjør oppmerksom på at Periscopus ved Trygve Hegnar eier fire millioner aksjer, tilsvarende en eierandel på 0,9 prosent, i Marine Harvest.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også