- Dette betyr Brexit for lommeboken din

Brexit har allerede fått konsekvenser for nordmenns privatøkonomi.

Silje Sandmæl - Foto - DNB
Personlig økonomi

Brexit vil få store konsekvenser for den britiske økonomien, og også EU kan bli svekket. Men hvordan vil nordmenn merke valgresultatet på lommeboken?– Norge vil merke konsekvensene, men de bli trolig relativt beskjedne. Lavere vekst i Europa rammer oss siden dette er vår viktigste handelspartner. Finansiell uro smitter fort over landegrensene og kan gi negative effekter for norsk næringsliv. Pundet vil trolig svekke seg betydelig, og gi en billigere ferie for nordmenn som skal til Storbritannia i sommer, forklarer forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.Foreløpig har resultatene fra avstemmingen sendt sjokkbølger over finansmarkedene verden over. Alle store børser står i rødt, og pundet gikk ned med 11 prosent – til det laveste nivået på over 30 år. Den norske børsen åpnet over 6 prosent i rødt.Dermed har Brexit allerede fått konsekvenser for nordmenns privatøkonomi.– Folk som har sparepenger i fond og aksjer, vil kunne kjenne på at sparepengene minker nå som markedet faller. Da er det lett å tenke at man bør selge seg ut så fort som mulig. Det kan imidlertid være lurt å ha is i magen, oppfordrer Sandmæl.– Historikken viser at det alltid vil lønne seg med en langsiktig sparestrategi. Selger du deg ut når det går dårlig, får du ikke vært med på oppsvingen som pleier å komme etter nedgangstidene. Jeg mener tvert imot det kan lønne seg å øke sparebeløpet når det går trådt i økonomien, råder hun og fortsetter:– Kjøper du etter nedgangen kan du nesten se på det som å kjøpe aksjer på salg, fordi markedet etter all sannsynlighet vil snu igjen.Billigferie i StorbritanniaEt britisk farvel til unionen, er imidlertid gode nyheter for dem som har planer om å reise til England, eller noen av de andre britiske landene. Pundet koster nå rundt 11.50 – over 5 prosent billigere enn det var i går.– Nå som kronen er så svak, kan det være lurt å unngå reisemål der valutaen er dyr. Holder pundet seg billig vil ferieturen til Storbritannia gi god valuta for pengene.Men drar du på tur vel vitende om at valutaen er billig, kan forbruket fort gå over stokk og stein.– Pass på. Når det er billigere enn hjemme kan man også bruke mer. Det kan absolutt være lønnsomt å få gjort hårklippen og å kjøpe inn klær og sko. Men det kan også være lett å kjøpe ting man egentlig ikke trenger, kun fordi det er billig. Lag derfor en handleliste før dere drar. Husk også å be om taxfree så du får tilbake momsen og betal alltid i lokal valuta når du drar kortet, advarer Sandmæl.

silje sandmæl
brexit
Nyheter
Personlig økonomi