– Generelt anbefaler vi en helårs reiseforsikring, siden denne gjelder allerede fra du går ut døren hjemme. Forsikringen i kredittkortet trer først i kraft når du har betalt minst 50 prosent av reisekostnadene med kortet, sier Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand.En helårs reiseforsikring dekker også tyveri i hverdagen, så lenge du er borte fra boligen din. Blir du frastjålet mobiltelefonen på vei til eller fra arbeid, eller når du er på bytur, vil du normalt få erstatning fra en helårs reiseforsikring, men ikke fra en reiseforsikring gjennom kredittkort. Her må du som regel ha en flyreise eller en overnatting for at forsikringen skal gjelde.Dekningssummene i kredittkortforsikringene ligger dessuten generelt en del lavere enn helårsforsikringene. Det viser undersøkelser som blant andre 
Smartepenger.noKredittkortfelle: Må betale minst halvparten av turenFerie uten reiseforsikring kan ruinere økonomien dinVær obs på aldersgrenserSi nei takk til avbestillingsforsikringerTips til ferieturen:
  • Ta med både europeisk helsekort og reiseforsikringskort på reisen.
  • Reisesyke kan ramme hvem som helst. Kjøp vann fra flaske hvis du ikke er sikker på at vannet fra springen er rent.
  • Pass på at kjøtt er gjennomstekt.
  • Vær forsiktig med alkohol og fyll. Du er mer utsatt for tyveri når du er beruset.
  • Pass på hverandre. Gå ut sammen, aldri alene, på ukjente steder.
  • Ikke la verdigjenstander ligge framme når du går fra hotellrommet.
  • Er dere på bilferie, tøm bilen for verdisaker når dere forlater den. Øvrig bagasje bør tas ut om natten.
  • La de mest dyrebare verdigjenstandene ligge igjen hjemme.
  • Ved ulykke, sykdom eller dødsfall skal du kontakte SOS Alarmsentral for å få råd og hjelp, telefon +45 38488055.
har gjort.For at forsikringen gjennom kredittkortet skal være gyldig, kreves det som regel at minst halvparten av transportutgiftene er betalt med kredittkortet. – Er du på bilferie, må du i tillegg passe på at du betaler minst halvparten av drivstoffet og overnattingene med kredittkortet. Glemmer du dette, vil ikke forsikringen gjelde. Skal du på vennetur, og noen andre betaler for flybilletten din, kan du også risikere at ikke forsikringen gjelder, forklarer hun.Det finnes flere eksempler på at sykehusregning og hjemsendelse fra utlandet kan komme opp i over én million kroner.Fjorårets høyeste utbetaling var en kunde som fødte for tidlig på jobbreise i USA. Regningen kom på nesten fire millioner kroner, et beløp som ble dekket av kundens to forsikringsselskaper, Storebrand og DNB.– Det er kjekt å ha reiseforsikring hvis du får frastjålet kameraet ditt eller om bagasjen blir forsinket, men det er først hvis du opplever å bli alvorlig syk på ferie, at du virkelig forstår verdien av en god reiseforsikring, sier Picard.Mange kredittkort og helårs reiseforsikringer har en øvre aldersgrense, typisk på 70 år. En annen variant er at dekningene og forsikringssummene reduseres etter en viss alder.– Betaler du for en helårs reiseforsikring, får du beskjed om at forsikringen ikke gjelder lenger. Passerer du aldersgrensen som kredittkortutstederen din har satt, får du ikke tilsvarende beskjed. Er du pensjonist bør du sjekke om din reiseforsikring har en slik aldersgrense, anbefaler Picard.Forbrukerøkonomen avslutter med et enkelt råd om hvordan man kan spare penger:– Si nei takk til avbestillingsforsikring som du får tilbud om når du bestiller flybilletter og andre reiser. Dette er inkludert i en god helårs reiseforsikring eller en god kredittkortforsikring.