To nye Holberg-favoritter

Kan disse aksjene sprite opp avkastningen ytterligere?

Holbergs nordiske aksjefond, Holberg Norden, steg 3,3 prosent i mai.Oppgangen var identisk med den for referanseindeksen VINX Benchmark Cap.Så langt i år er fondet opp 0,8 prosent, mot minus 3,9 prosent for referansen.Det siste året er avkastningen oppe i 9,1 prosent, som er 5,5 prosentpoeng bedre enn markedet.De siste tre årene er fondet også foran, med 19,2 vs. 18,8 prosent gjennomsnittlig årlig avkastning.Tre aksjer ut, to innI mai solgte fondet seg ut av Nordea, Bakkafrost og SKF.Nykommeren i porteføljen var den svenske duoen Alfa Laval og Ericsson.- Alfa Laval er en global leder innenfor sine forretningsområder som alle relaterer seg til varmevekslere, industrielle sentrifuger og væskebehandling, herunder marine pumper via kjøpet av Framo (Frank Mohn), skriver forvalterne Robert Lie-Olsen og Tony Fimreite i sin månedsrapport.De to fremhever Alfa Laval kapitallette modell, som over tid har generert en egenkapitalavkastning på 21 prosent. I 2015 endte den på 23 prosent.- Ericsson er en global leder innenfor telekommunikasjonsutstyr. Hvor Alfa Laval har vokst jevnt og oppnådd sterk og stabil avkastning på investert kapital over tid, har Ericsson hatt en mer turbulent industriell historie. I dag estimerer selskapet at rundt 40 prosent av verdens mobiltelefontrafikk går gjennom deres systemer, heter det.- Begge selskapene har sterke hovedeiere (Ericsson: Investor/Industrivärlden, Alfa Laval: Tetra Laval) og begge er veldig attraktivt verdsatt, legger forvalterne til.UtbyttemaskinEricsson har ifølge Holberg-duoen generert en stabil fri kontantstrøm over tid, og selskapet betaler ut nesten all fri kontantstrøm som utbytte.Direkte utbytteavkastning er i dag syv prosent.De fem største av i alt 29 poster i Holberg Norden er (per 31/5) Subsea 7 (7,2 prosent), Hennes & Mauritz (6,9 prosent), Hoist Finance (6,6 prosent), Alfa Laval (6,0 prosent) og Kungsleden (5,9 prosent).


Les også