Aksjefond: Tre vinnere og tre tapere

Analytikerne i Morningstar drar frem tre vinnere og tre tapere blant norske aksjefond.

Fondsanalytikerne i Morningstar er ute med sin seneste rating av norske aksjefond, med utgangspunkt i kurser per utgangen av august.Den siste måneden har tre fond blitt oppgradert, og like mange nedgradert.OppgradertDanske Invest Norge I: fra 3-er til 4-er (forvaltere: Håkon Persen Søderstrøm, Lars Erik Moen)DNB Norge: fra 2-er til 3-er (forvaltere: Jarle Sjo, Dag Hammer, Odd Einar Lillebostad)Swedbank Aksjer Norge Kl. I: fra 2-er til 3-er (forvalter: Martin Mølsæter)Swedbank-fondet var det sprekeste av disse i august, med en oppgang på 2,6 prosent.DNB Norge er sprekest så langt i år, med 3,9 prosent avkastning.Les også: Syv stjernefond og fem som går på en stjernesmellNedgradert Alfred Berg Indeks I: fra 3-er til 2-er (forvalter: Petter Tusvik)Nordea Norge Pluss: fra 4-er til 3-er (forvaltere: Jon Fredrik Hille-Walle, Jakob Vossgård)Pareto Investment Fund A: fra 2-er til 1-er (forvaltere: Tore Været)Av disse fire var Pareto-fondet svakest i august, med minus én prosent avkastning.Alfred Bergs indeksfond ligger lavest så langt i år, med sine pluss 1,4 prosent.Morningstar tar grepMorningstar ser seg nå nødt til å gjøre noen endringer i sin Morningstar Rating.- Vi har mottatt et tiltakende antall henvendelser, og vi ser økende tendenser til at investorer betaler for rådgivning på andre måter enn via kjøps- og salgskostnader. Samtidig har kjøps- og salgskostnadene i det store og hele forblitt på samme nivå. Dette er et fenomen som strekker seg over flere markeder, slik at vi nå fjerner kjøps- og salgskostnader i USA og EMEA (Europa, Midt-Østen og Afrika) fra beregningene, slik at oppgitte kostnader ikke tas med i vurderingen, forklarer analytiker Thomas Furuseth.- For norske og nordiske fond kan det tenkes at endringen fører til svakere relativ stjernerating, siden de fondene med høyest transaksjonsbaserte kostnader gjerne kom fra Luxembourg og markeder lenger sør i Europa. Endringen betyr dog ikke at kjøps- og salgskostnadene er irrelevante, ingen kostnader er det, men det betyr at vi ønsker å gjøre Morningstar Rating mer relevant ved å holde hvordan investorer betaler for rådgivning i større grad utenfor kalkulasjonen, fortsetter han.Les mer om endringene her.


Les også